Ext Designer

aplikacijejavascript

Razvoj ExtJS-a i dalje ide svojim tijekom (3.2.0 inačica je izašla prekjučer), a najnovije otkriće iz Jackove radionice je Ext Designer. On omogućuje bržu i jednostavniju izradu ExtJS sučelja. Napravljen je kao desktop aplikacija za sve tri platforme uz Qt-a i ugrrađenog WebKit-a koji vrti klasičnu Ext JavaScript aplikaciju. Instalacija pod Linuxom je prošla bez problema, a uz pomoć korisničkog računa s foruma možete aktivirati probnu inačicu koja traje 15 dana.


Ext Designer je poprilično upotrebljiv i ima neka zgodna, inovativna rješenja, ali ipak je riječ o nedovršenom proizvodu koji možda ne zaslužuje komercijalno izdanje. Rad u njemu je dosta intuitivan, ali takav proizvod ipak se ne prodaje bez ugrađene pomoći. Obične ekrane i forme sam složio vrlo lako, ali sa izbornikom sam već imao većih problema i naletio na preko nekoliko grešaka u samom alatu. Forme se slažu u dizajnerskom alatu, a klikom na gumb Code može se vidjeti generirani kod u obliku obične klasa ili JSON-ona. Taj kod je moguće kopirati na clipboard ili spremiti kao datoteku. Šteta je što se taj generirani kod ne može mijenjati unutar sučelja jer bi to iskusnim ExtJS developerima sigurno ubrzalo rad (umjesto da napikavaju Component Config lakše je u kodu promijeniti postavku). Tu je još i preview koji odlično odrađuje svoj posao pod uvjetom da se ne javljaju greške.


Da li se isplati nabavljati Ext Designer? Imate 15 dana probnog razdoblja u kojem možete sami pokušati doći do odgovora. Ako razvijate neku veću ExtJS aplikaciju njegova pomoć bi vam mogla dobro doći ukoliko najveći dio vremena trošite na slaganje i podešavanje sučelja u kodu.