Budućnost novina na domaći i strani način

aplikacijekioskweb

The New York Times je objavio drugu inačicu svojeg readera. Prva inačica bila je u Silverlightu, dok su za ovu odabrali Adobe Air. Times Reader 2.0 podsjeća na klasične novine, rasporedom i dizajnom stranice, ali upotrebljivost je na visokom nivou, nema iritantnih rješenja kao kod nekih drugih e-novina. Tjedna pretplata za puni sadržaj je 3.45$. TNYT je ozbiljno shvatio opasnost koja prijeti klasičnim novinama i krenuo u budućnost...


Mogli bi reći da je i PC Chip krenuo u budućnost, i on nudi pretplatu na elektroničko izdanje. Ali napravili su dvije greške. Prva je ta što su pretjerali s cijenom. 20kn za jedan broj i 100 kn za 6 brojeva je previše. Njihov orjentir je očito bila cijena tiskanog izdanja, i postupili su po klasičnom domaćem poslovnom modelu koji teži da proda manje za više novaca umjesto više za manje novca. Cijena online, elektroničkog sadržaja bi trebala biti takva da kupac ne razmišlja previše o cijeni, kupnja bi trebala biti impulsna. Druga greška je prezentacija sadržaja. Sudeći po njihovom PC Businessu odabrali su FlippingBook. Jedna od najiritantnijih stvari kod njega mi je efekt listanja stranica. To vam može izgleda cool kad ga prvi put vidite, ali poslije vam smeta. Korisnički doživljaj prilikom čitanja je daleko lošiji nego kod Times Readera. FlippingBook koristi skenirane slike različite veličine. Zaboravite na kopiranje za potrebe citiranja ili klikanje na linkove. Možda FlippingBook to sve ima, ali ovdje to ne vidimo.


Mjesečni ritam izlazaka predugo je razdoblje za elektroničko izdanje. Bez drastične promjene strategije e-izdanje PC CHIP-a nema baš neke šanse za uspjeh. VIDI također ima e-izdanje koje je dostupno besplatno i sadrži samo manji dio sadržaja (1/3?). Oni također koriste rješenje bazirano na Flashu koje je funkcionalno na skoro istom nivou kao i PC CHIP prezentacija, ali omogućavaju i skidanje dokumenta u .PDF formatu. S obzirom da VIDI-ju ta prezentacija služi kao demo tiskanog izdanja nema prostora za kritiku cijene ili poslovnog modela. Svoju funkciju obavlja zadovoljavajuće. Ali listanje stranica je i dalje iritantno.



Komentari

12. svibnja 2009. 07:13

online izdanje bi trebalo biti barem upola jeftinije od tiskanog, jer nema razloga da cijene budu iste ili približno iste. ta APP tehnika prodavanja muda pod bubrege kod nas je zbilja postala pravilo.

12. svibnja 2009. 15:12

Evo što Petric kaže o prepisivačkom novinarstvu i budućnosti novina: http://www.jutarnji.hr/komentari/komentari/clanak/art-2009,5,9,,162555.jl

12. svibnja 2009. 17:08

Prepisujem komentar: imam osjecaj da autor zeli uvjeriti samoga sebe da ce na ovaj nacin opstati i tzv. djecji casopis bug. Bug Online je poznat po tome da prepisuje vijesti i ne navodi izvore. Pogledajte njihove vijesti, rijetko ćete u njima ugledati neki link. Što on smatra pravim novinarstvom?

12. svibnja 2009. 17:59

Pozdrav,

kad smo kod teme novina, odnosno časopisa... Site na kojem radim neko vrijeme:

...tu nam je cilj bio prvenstveno predstaviti časopise i ovo sigurno nije rješenje za online čitanje (koje po meni nema budućnost, teško je čitati na LCDu duže vrijeme i to ne može nikakva fensi šmensi RIA aplikacija riješiti).

Zanimljivo je baš da je BUG odbio suradnju s nama :(

15. svibnja 2009. 17:59

Vuče, što te točno smeta kod listanja stranica?

Brzina listanja se može promjeniti, na pcchipu smo ju više puta podešavali upravo zato da ne bi iritirala korisnike.

Selektiranje teksta i takve napredne stvari su ok zahtjev sa strane korisnika, no kad se malo udubiš u problematiku shvatiš da su to sve manje redakcije koje bi se morale rastegnuti žestoko na sve strane (logistički, softverski i financijski) da bi napavile kvalitetno objavljivanje sadržaja u elektroničkom formatu.

Možda ti znaš neko bolje rješenje za prijenos iz prelomljenog magazina u neki format / vrstu preglednika?

Što se tiče pdf-a, skidanje pdfa je problem u glavama urednika i direktora redakcija, jer tamo postoji strah od distribuiranja sadržaja bez naplate. Klasika. A i nije baš da je bez vraga... :)

Mene osobno pdf ne bi zadovoljio, jer je selektiranje teksta u njemu imbecilno napravljeno, a kad se radi o prelomljenom magazinu onda je još gore... :)

16. svibnja 2009. 11:01

@tomo: taj efekt je nepotreban, ja obično brzo prelistavam neki dokument i to listanje me iritira. Jel' se može isključiti?

Pretpostavljam da je postojeći način najbrže i najjeftinije rješenje. Ali pogledajte NYT reader i njihov prikaz. I zašto bi se nešto iz prelomljenog magazina prenosilo na isti način u drugi medij? Novi medij ima nove zakonitosti, ono što vrijedi za papir ne vrijedi za ekran.

Jasno da postoji velika opasnost od distribuiranja sadržaja bez naplate kad je cijena prevelika.

16. svibnja 2009. 17:42

Listanje pageflipa traje niti trećinu sekunde, ako koristiš link u donjem desnom dijelu ekrana (strelice za lijevo i desno).

Zbog prirode samog pageflipa, i činjenice da je sadržaj u slikama - nekakva tranzicija mora postojati. Ako samo zamjeniš jednu stranicu drugom, neki korisnici neće niti primjetiti da je stranica promjenjena.

Provjerit ću šta se može napraviti oko tog efekta, actionscript je dosta kompliciran pa nisam siguran da će bit moguće, al probat ću. :)

Prikaz NYTimesa je tehnički dosta komplicirano napraviti, upravo zato kažem ono "veličina i sposobnost redakcije"... :)

16. svibnja 2009. 18:39

To i nije posao redakcije već neke programske kuće da napravi to rješenje i ponudi redakciji za određenu količinu zelenih papirića. ;-)

20. srpnja 2009. 18:57

Možda će te razveseliti da smo improvizacijom došli do kompromisnog rješenja pri navigaciji pageflipom! :)

Dodali smo izbornik za "jump to page" dolje.

http://www.pcchip.hr/pageflips/free/pc_business_14