Ext JS 3.0 RC1 i Ext Core 3.0

javascript

Jučer je završila prva Ext konferencija na kojoj je napravljeno i lansiranje Ext JS 3.0 inačice te odlične JavaScript biblioteke za programiranje bogatog sučelja. Trenutno je na raspolaganju za download Ext JS 3.0 RC1, a mogu se pogledati i primjeri. Ono što je korisnike najviše razočaralo je informacija da je Ext Designer odgođen za 3.1 inačicu. Dio ugođaja s konferencije prenošen je i na nezaobilaznom Twitteru.


Prije dva tjedna pojavio se još jedan novitet u Jackovoj produkciji: Ext Core. Ext JS je odlična biblioteka, ali je prvenstveno namijenjena web aplikacijama i prevelika je za klasične web stranice na kojima ne možete korisniku podmetnuti 500kb JavaScripta. Ext Core djelomično ispravlja taj problem. To je manja biblioteka koja nema toliko widgeta, ali dobro pokriva funkcionalnosti koje su potrebne na web stranicama. Ext Core po svemu konkurira JQuery i MooTools bibliotekama. Za razliku od nepopularne GNU GPL v3 licence za Ext JS, Core je objavljen pod manje restriktivnom MIT licencom.


Koliko mi se čini Ext Core je napravljen prvenstveno da održi Ext developere na okupu, da ne šaraju s drugim bibliotekama u slučajevima kad im Ext JS ne odgovara. Ali to ne znači da je loš ili manjkav. Uvid u manual otkriva dosta toga...