Microsoft referrer spam

microsoftweb

Bill Gates je prije 5 godina rekao da će problem spama biti riješen do 2006. godine. Svi znamo da je to bila potpuno promašena prognoza, a i iz Microsofa stiže izvještaj o tome kako je 97.3% mail prometa spam. Jasno je da je ta borba izgubljena. I što onda neki rade kad nisu u stanju pobijediti protivnika? Pridruže mu se!


Priča o referrer spamu iz Microsofta je stara već nekoliko godina. U želji da poveća search share svojeg Live Search servisa Microsoft poseže i za spamerskim metodama. Ako pratite logove svojih web stranica sigurno ste primjetili da imate posjete koje vam kao šalje Live Search. Uvijek je to samo jedna riječ. Unesite tu riječ na Live tražilici da vidite koju poziciju zauzimate. Klikajte stranicu po stranicu i možda nekada ugledate i štrumpfove...prije nego link na vašu stranicu. O čemu se radi? Live Search analizira vašu stranicu, otkrije ključne riječi tako da kasnije može simulirati kao da je posjetitelj došao na vašu stranicu postavivši upit s tom riječi na njihovoj tražilici.


Svojedobno je objašnjenje iz Microsofta bilo:

The traffic you are seeing is part of a quality check we run on selected pages.


Zanimljiv način provjeravanja kvalitete. Priča je bila aktualna prije godinu i pol (ako izguglate microsoft referrer spam većina rezultata će biti iz tog vremena), ali referrer spam i dalje radi. Meni je pažnju na to skrenuo jedan mali servis za statistiku kojeg koristim i koji je blokirao Microsoft spam bota. Jedan bloger otkrio je taj problem istražujući veliki bounce rate za nove ključne riječi.


Znatiželjan kakav jesam išao sam baciti oko na neke logove. Gdje god sam pogledao našao sam tragove spam bota. Iz logova ovog bloga dalo bi se zaključiti da imam vrlo dobre pozicije na Live Searchu za slijedeće ključne riječi: microsoft, jasno, source, parrot, gmail, provider, server, servis, forum, dizajn, pregled, comment, title, vijest, december, ninja, google...pojedite se SEO stručnjaci. ;-)



Komentari

11. travnja 2009. 05:39

Zanimljivo, nisam ovo znao. Inače, je li još netko primijetio da se broj spamova u zadnje vrijeme smanjio. Prije 5-6 mjeseci sam na gmailu imao par stotinja njih svakodnevno u spam folderu, a zadnjih par dana ih ima maksimalno dvadesetak.