Alat za skiciranje sučelja i par sitnica

aplikacijedizajnposaoprogramiranje

Nisam baš česti korisnik programa za skiciranje sučelja (GUI prototyping) pa je to valjda razlog zbog čega nisam naišao na rješenje s kojim bih bio zadovoljan. Ali nekako mi se čini da ni detaljnija pretraga ne bi dala rezultata. Zanimljivo je da jedan Firefox dodatak pod nazivom Pencil Project po nekim stvarima bolji i intuitivniji od nekih specijaliziranih alata, barem što se tiče skiciranja Windows XP sučelja. Za skiciranje GTK sučelja ionako se koristiti Glade. A za web? Bilo bi zgodno kad bi Pencil imao web widgetse, tj. mogućnost da se u njemu skicira izgled web stranice. Firefox je ionako neizostavan alat svakog web developera pa bi ovako bio i više nego pri ruci.


Iz grafičkog spuštamo se u mračno sučelje komandne linije. Za lakše snalaženje u njoj pogledajte Command-line Fu. I ne pokrećite neprovjerene skripte, za koje nemate pojma što rade, na produkcijskim računalima.


Šarene igračke za web developere mogu se pronaći u dućanu WebAppers kojemu u podnaslovu stoji Hunting the Best Open Source Resources for Web Developers. Čak i ako pratite brdo relevantnih feedova uvijek možete pronaći nešto što vam je promaknulo.


Znate već da u svakoj šali ima i pola istine (ponekad i više od toga), pa onda barem pola od onoga što je navedeno na slici How a programmers reads your resume shvatite ozbiljno ako uskoro idete na razgovor za novi posao, a ocjenjivat će vas programeri. ;-)


A vi koji ste već zaposlili mladog programera Don’t let junior programmers cowboy code.


Jedna od stvari iz Chrome pokusa, koja će biti zanimljiva iskusnijim informatičarima, je Amiga Workbench Emulator. 3000 linija JavaScript koda bilo je dovoljno za remake Workbencha 1.3..


Ako ste osuđeni na PHP onda će vas možda zanimati usporedba Yii, Kohana i CodeIgniter okruženja, a ako vas poslije toga zainteresira Yii možete vidjeti kako u njemu napraviti blog aplikaciju.



Komentari

30. ožujka 2009. 11:48

Pogledaj: http://www.balsamiq.com/products/mockups

30. ožujka 2009. 19:59

@tomislav: već sam ga prije probao i nije mi se dopala web inačica, mislio sam baciti kritiku, ali odlučio sam skinuti demo desktop inačicu i vidim da je puno bolja i dorađenija. U kombinaciji s nečim poput tablet PC-a odličan je kandidat da zamijeni olovku i papir. :-)