boxee

aplikacijeweb

boxxe ima wiki u kojem stoji da je to a social media center. Jučer sam dobio pozivnicu za alfa testiranje pa sam u pauzi posla (umjesto tipkovnice ovaj sam vikend upotrebljavao odvijač, čekić i metar) i pogledao o čemu se radi. boxee služi za gledanje i slušanje raznih multimedijskih formata, a sve to što gledate i slušate možete dijeliti s prijateljima. boxee se bazira na xbmc-u koji je (kažu najbolja) Media Center aplikacija pa vam je jasno da ni boxee nije pao daleko od stabla i da nije baš namijenjen klasičnog desktop računalu na kojem nešto radite.


boxee trenutno ima inačice samo za Apple Mac i Ubuntu Linux (xbmc podržava još i Windowse i Xbox pa pretpostavljam da bi i boxee mogao uskoro dobiti i te klijente), a ja sam ga isprobao na Hardy Heronu. Sučelje je jednostavno, tipično MC-ovaško, malo je štekalo s odazivom dok nisam promijenio vsync postavku u guisettings.xml datoteci na 0 (nulu), a kasnije se relativno dobro ponašao. Osnovna zamjerka mu je da je poprilično spor kod čitanja datoteka (npr. slike učitava daleko sporije od gThumba kojeg inače koristim u tu svrhu) i sučelje mu vapi za još malo intuitivnosti.


Ja baš nisam boxee ciljani korisnik, ali već sam prije razmišljao o MC računalu baziranom na Linuxu (moja dvojba je bila MythTV ili Freevo) tako da boxee ulazi u konkurenciju. A ako se i neće pokazati dobrim za taj zadatak ipak je napravio nešto korisno, skrenuo mi je pažnju na xbmc. :-)