Microsoft, open source i u čemu je kvaka?

linuxmicrosoftopen source

Microsoft sponzorira Apache fundaciju sa 100.000$. Microsoft je u svoj Open Specification Promise uključio i GPL. Impresionirani su i u Groklawu. Što se to promijenilo? Da li se Microsoft stvarno mijenja pa čak ni domaćim Linuxašima nije više odbojna pomisao da rade u Redmondu? Open source je postao prejak čak i za Microsoft, više se nema smisla boriti protiv njega i postupa po onoj staroj narodnoj ako ih ne možeš pobijediti, onda im se pridruži. Jasno, Microsoft ni u ludilu ne razmišlja da svoje produkte objavi kao open source, ali otvoreni rat protiv otvorenog koda je gotov.


I gdje je onda kvaka? Developers, developers, developers...svi smo vidjeli žar s kojim Ballmer skakuće na te riječi. Cijeli niz dobrih developera koje je Microsoft zapošljavao u zadnje vrijeme stiže iz open source svijeta. Migraciju je započeo Jim Hugunin (Jython, IronPython), a šlag su napravili Rob Conery (Subsonic) i Hamilton Verissimo (Castle project/MonoRail). ALT.NET zajednica nije velika u odnosu na druge Microsoft zajednice, ali je važna zbog gomile nadprosječnih developera koji ne žele jedno rješenje već traže alternative, promiču nove ideje, srasli su s otvorenim kodom. Nema smisla skakutati odu developerima, a boriti se protiv najodličnijih koji razvijaju na Windows platformi.


Platforma? E tu je kvaka. Nije tome dugo kako je Ballmer rekao So we're going to encourage open-source innovation on our platforms, and around our platforms. Malo prije toga kaže Will we interoperate with products that come from like Linux, from the open-source world? Yes, we will.... Čak i spominje we're proud that the best PHP system in the world is actually the one that runs on Windows today, not the one that runs on Linux. Što bi na tu Ballmerovu tvrdnju rekli neki domaći administratori koji pljuju na sve koji se usude spomenuti heretičku ideju o PHP-u na Windowsima? ;-)


Mali citat i ključ za odgovor na pitanje. Ballmer od prekjučer: I sometimes say Windows is kind of the air that we breathe. We don't want to get a cold in Windows, it's a very important business to us. And that means that as many transformations happen in the PC business itself, we have to drive forward. We need new releases of Windows to keep the Windows PC vibrant and interesting. We're working on it..


Kad bi parafrazirao onu staru izreku, Ballmer bi rekao...Open source damo, Windowse ne damo. Microsoft je odlučio popustiti manjem zlu (open source), ali se i dalje bori protiv većeg zla (Linux). Nadnaravno zlo (Google) ostavimo sad po strani. Pod tepih se pospremaju priče kako su open source, a naročito GPL, rak koji može zaraziti sve čega se dotakne. Windows platforma im je važna. Linux se polako podiže i u svijetu gdje krajnjem korisniku platforma postaje manje važna i zanemariva (višeplatformske aplikacije, aplikacije u preglednicima i višeplatformskim RIA klijentima) ima sve manje razloga da se IT odluči za skuplju i manje prilagodljivu platformu. I zato treba napraviti sve da developeri ostanu na Windows platformi, treba je učiniti dovoljno privlačnom da i ne pomišljaju na tamo neki Linux.