Kako (ne)raditi web stranice (osvrt na javni i državni sektor)?

.hr web

Početna stranica Portala Javne Nabave

CARNetova korisnička konferencija ima svoju web stranicu. Oni koji malo pažljivije prate različite JavaScript biblioteke odmah će prepoznati MooTools i Mocha UI. To je poprilično zgodna kombinacija, i ja sam koristim MooTools (u slučajevima kad mi je ExtJS overkill), ali u ovom slučaju ne odobravam njihovu upotrebu na način kako je to napravio autor stranice. Problem je u tome što je sadržaj stranice nedostupan onim preglednicima koji ne mogu izvršavati JavaScript i nemaju podršku za canvas. Stranica je problematična i za tražilice koji će indeksirati samo početnu stranicu.


Mocha UI i slična rješenja dobar su izbor za web aplikacije, ali ne i za klasične web stranice kod kojih je važno da njihov sadržaj mogu indeksirati tražilice i da su pristupačne najširoj skupini korisnika.


Bilo bi dobro kad bi za web stranice naših državnih i javnih institucija postojala pravila koja bi se obavezno morala poštovati. Npr. Švedska ima dokument Swedish National Guidelines for Public Sector Websites koji odlično obrađuje navedenu tematiku. Upute i savjeti iz tog dokumenta primjenljivi su i upotrebljivi za sve web stranice, a ne samo za državni i javni sektor.


Slika uz ovaj tekst pokazuje kako izgleda početna stranica Portala Javne Nabave ukoliko imate uključen flash blocker i ilustrira ono što vidi tražilica kad dođe na tu stranicu. Ništa. Uvodna stranica u flashu i navigacija u flashu su velike boljke od koje boluju brojne državne stranice.


Čovjek bi očekivao da se nekakve smjernice poput švedskih pojave na stranicama e-Hrvatska, ali tamo sve vrvi od akcijskih planova, strategija i studija. Premalo konkretnih (i korisnih) stvari.



Komentari

22. svibnja 2008. 14:53

Zapravo e-Hrvatska i ima "smjernice" za izradu stranica. Preuzeto sa stranica e-Hrvatske:

Žalosno je međutim što i same stranice sa kojih je ovaj tekst preuzet koriste tablice za layout, o čemu WCAG 1.0 također govori: "Tablice bi se trebale koristiti za prikaz tabelarnih informacija (tablice podataka), a inače bi se trebale izbjegavati, jer bitno otežavaju rad ekranskim čitačima.".

22. svibnja 2008. 17:21

Dodajmo tome i činjenicu da su takve stranice potpuno neupotrebljive na mobitelima. Znam da ni one 'normalne' nisu nešto, ali ih se barem koliko-toliko može koristi ako je baš potrebno.

22. svibnja 2008. 22:02

@gog: izgleda da je taj prijevod napravljen zato jer EU tako zahtijeva ili je to tamo poželjna praksa, a stvari se ne provode. Kao što se ne provode i zakoni koji bi se trebali.

@Siniša: pa za 3 godine možemo očekivati da će prevesti propis koji će uključivati i mobitele, a iste se neće primjenjivati. ;-)

23. svibnja 2008. 07:46

@Siniša: pa za 3 godine možemo očekivati da će prevesti propis koji će uključivati i mobitele, a iste se neće primjenjivati. ;-)

true, so true ... najbolji komentar koji sam cuo o posljednje vrijeme...

23. svibnja 2008. 08:31

Trenutno sadržaj stranice e-hrvatska zadovoljava sve standarde :)

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, admin.www@apis-it.hr and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

8. travnja 2009. 20:07

Švedski dokument nije dostupan na navedenim stranicama, možete ga skinuti sa slijedeće adrese: www.eutveckling.se/static/doc/swedish-guidelines-public-sector-websites.pdf