Otvoreno

open sourcerazvojweb

Code - Open Blog je blog o open source tehnologijama koje se koriste u The New York Timesu i prvenstveno je namijenjen developerima. Posljednje što su predstavili je Represent, servis koji omogućava stanovnicima New Yorka da unesu svoju adresu i doznaju tko ih predstavlja na različitim nivoima javne uprave. Takav servis kod nas nije moguć jer, zahvaljujući stranačkim listama, mi ne znamo koji je naš predstavnik i kome bi se mogli obratiti. Mogli bi računati na to da je naš predstavnik onaj koji je odabran u našoj izbornoj jedinici, ali kako se većina naših političara povodi za time da odgovara samo onima koji su dali svoj glas za njih, sumnjam da bi imali neke koristi od njih. Kako njihovo mjesto ovisi volji stranačkog čelnika nije ih baš previše briga za izbornu bazu.


Glavni razlog zbog kojega spominjem taj servis je tehnologija na kojoj je on bazira. Django i GeoDjango su osnova, temelji su PostgreSQL i PostGIS, a za prikaz karata korišten je GEOS koji podatke priprema kao KML i omogućuje prikaz uz pomoć Google Mapsa. Iako NYT ekipa kaže da uglavnom koriste Ruby On Rails, GeoDjango je bio ključan element zbog kojega su koristili Django.


Represent nije jedini zanimljiv projekt iz NYT radionice, Times Developer Network otkriva nam zanimljive alate, API-je i open source rješenja. Nakon usporedbe s domaćim političarima možemo spomenuti i domaće izdavače koji još uvijek nisu dovoljno otvoreni i na webu se uglavnom ponašaju kao slon prodavaonici stakla. Čak i izdavači informatičkih tiskovina nisu odmakli daleko od mišljenja kako je web nužno zlo i stvara samo troškove. Ima li domaćih igrača-izdavača koji bi mogli promijeniti tu sliku?