Zašto je Sun toliko platio (i druge priče)?

baze podatakadogađajiposlovanje

Mnoge čudi cifra koju je Sun dao za MySQL i koja iznosi više od 20 godišnjih prihoda te kompanije. Matt Asay nam otkriva zbog čega je cifra tolika. Oracle je već prije dao tri ponude, prvu od 300, drugu od 500 i treću od 850 milijuna dolara. Sunov korak je logičan u takvom nadmetanju, ponudio je više. Vrijedi li MySQL baš toliko? Primjenimo jednostavno pravilo da nešto vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za to i zaključimo tu raspravu.


Oracelove ponude su također bile više nego pristojne, ali ne čudi zašto MySQL nije pristao na njih. Larry Ellison bi ih najvjerojatnije kupio, strpao u ladicu i zaključao. Da mu ne smetaju.


Kad pogledate raspjevanu MySQL ekipu onda vam je jasno da njih jako veseli to što rade i još ih više veseli da će to moći raditi i dalje i bolje.


Neki govore kako je ta prodaja veliki udarac za open source. Očito je da su takvi spavali posljednjih par godina. Sun ima strategiju ulaganja u open source (čiji li su Open Office, OpenSolaris, koja je nova licenca za Javu) i ne vjerujem da će zatvoriti MySQL.


Kaže Matt da su mu podvalili pogrešnu informaciju i da priča o Oracle ponudama ne stoji. Kako Matt neće brisati svoj post tako neću ni ja. Barem pričo o raspjevanoj ekipi i udarcu na OS stoji.... :-)



Komentari

23. siječnja 2008. 00:14

Priča se da je i ekipa iz Forte Softwarea bila tako raspjevana kad ih je . Kasnije su utihnuli, a 500 milijuna otišlo u vjetar. Uvijek te "sinergije" izgledaju ružičasto u početku... No dobro, svakako je bolje da MySQL nije otišao u ruke Larry Ellisona. Slažem se da ne stoji priča o udarcu na OSS.