Reži me

.hr webaplikacijeopen sourcerazvojweb

Ne, ovo nije post o toj seriji i nema nikakve veze s njom. Mislio sam u naslov staviti Rezime ili nešto slično, ali to mi je bilo bezveze. I zato sam u Rezime ubacio razmak i stavio kvačicu na z. :-) Nakupilo se stvari pa ću sve strpati u jedan post.


Ted Farrell iz Oraclea je odlučio reći web developerima što je najbolja tehnologija za njih. Don't get stuck with AJAX, Oracle warns i predlaže da svi koriste JavaServer Faces. AJAXWorld konferencija je zaista najbolje mjesto za takve izjave. :-)


WebRunner je jednostavni XULRunner koji ugošćuje web aplikacije bez uobičajenog web sučelja. Baziran je SSB (Site Specific Browsers) konceptu koji bi trebao omogućiti bolju integraciju s operacijskim sustavom i desktopom na kojem se vrti. Čini mi se kao dobro rješenje za razne web aplikacije koje se uglavnom vrte kao Intranet rješenja. Prije dva dana je izašla nova, 0.7 inačica. Podržano je sveto trojstvo operacijskih sustava.


Nisam primjetio da su se bilo gdje oglašavali, ali referer mi je otkrio da se oformila i domaća zajednica Drupal korisnika. Sigurno je da Drupal zaslužuje veću pozornost jer nije ništa lošiji (po meni je i bolji, barem iz moje vizure potrebitosti) od razvikane Joomle!.


Ako se krećete često po raznim razgovorima za posao onda će vam ovo biti poznato: Thirteen Patterns Of Programmer Interviews.


Nedavno sam naveo citat o potrebi uspostavljanja kriterija za vrednovanje open source rješenja. Ako je suditi po nazivu FLOSSMetrics bi mogao biti jedan od tih važnih kotačića.


AIGameDev.com se usredotočio na to da pomogne developerima u stvaranju ubitačne umjetne inteligencije za njihove igre. Da li ste kompatibilni s njihovim načinom razmišljanja provjerite u članku Top 10 Most Influential AI Games.


Linux.com opširno predstavlja NERO 2.0 (Neuro-Evolving Robotic Operatives), igru u kojoj igrač trenira vojsku samostalnih robota tj. razvija njihovu AI (ili po domaćem UI). Na prvi pogled djeluje zanimljivo i obećavajuće...



Komentari

28. rujna 2007. 12:55

Hvala na reklami za drupalhr.org :) Kao što si primjetio nismo se još nigdje reklamirali ali iz banalnog razloga. Prijavio sam support ticket drupal.org webmasterima da stave link na zajednicu a pošto svaki ticket ide automatski na email - jedan pretplatnik liste webmasters@drupal.org je prijavio poruku da se radi o reklamiranju spamsitea na spamcop. Vjerojatno se je radilo o nekom ljenom i ljubomornom useru kojem je očito drupalhr.org trn u oku. Sve u svemu, zbog 1 neosnovane prijave, moj sada već bivši (dedicated) hosting provider [layeredtech.com] mi je isključio server. Niti jedno obrazloženje cijelog slučaja pa tako niti email od glavnog drupal.org webmastera nije uvaženo i dobio sam nalog da moram preselit unutar 24 sata stranice sa njihovog servera. Zbog sve toga nismo htjeli oglašavati site koji je na "nestabilnom" hostingu. Sad je problem privremeno riješen i krećemo dalje. Uskoro bi trebali i završiti prijevode pa onda planiramo malo agresivnije krenuti.