Neminovnost

open source

Bez obzira koliko to željeli ne možete pobjeći od open sourcea. Najnovije Gartnerovo istraživanje govori da će do 2010. godine najmanje 80% komercijalnih softverskih produkata uključivati elemente open source koda. Detaljniji osvrt donosi eWeek.com u članku Commercial Software Will Include Open Source, Gartner Says. Za one nestrpljive donosim zaključak kojeg je iznio Mark Driver iz Gartnera:

You need to establish a criteria for evaluating open-source software products as well as procedures to adopt and maintain them. Open source is not a niche play or a fad; it is in the mainstream and here to stay

Više nije pitanje da li koristiti open source ili ne, već kako ga i na koji način koristiti. Kod nas većina tvrtki još nije došla na taj stupanj, i još uvijek imaju razne predrasude prema open sourceu. I dok neki razmišljaju što je to open source drugi još uvijek misle da je to idealan predmet sprdnje. Treći to isto misle, ali možda nisu u poziciji to javno priznati.

Luka je na svojem blogu napisao post Microsoft i open-source? Blasfemija!, ali u njemu uglavnom dokazuje kako Microsoft nije protiv open sourcea i nabraja argumente tome u prilog. U komentaru kaže...

bitno je izvući poruku da nema nikakvog animoziteta Microsofta prema open-sourceu, jedno nipošto ne isključuje drugo...

Na žalost to nije točno, animozetet je još uvijek jako prisutan kod nekih ljudi pa se ponavljaju stare priče. Matt Asay nam u postu Ignorance (of open source), thy name is Microsoft otkriva kako su neki još uvijek u prošlosti i kako ne razumiju open source proces.

I dok vani skoro svaki bolji IT portal ima open source rubriku i bave se s njime, kod nas on još uvijek ima status zmije s dvije glave, a članci su obično intonirani u smislu 'eto vidite ipak nismo toliko zločesti da zgazimo tu zmiju'. Konačno je vrijeme da se ta praksa promijeni i da čitamo članke poput ovog: Good and Bad Reasons to Open Source Your Software.



Komentari

21. rujna 2007. 08:40

A sto ocekivati, od covika sto radi u Microsofta da ce napisati nesto kako je :-)

21. rujna 2007. 09:00

Kaj kod nas postoji neki IT portal?

21. rujna 2007. 18:58

@Berislav: mislio sam ne sve članke koji se kod nas objavljuju o open sourceu. A imaš i kod nas IT portal, zapravo ICT portal. ;-)

Ja sam za IT portal škicao it.com.hr adresu, ali izgleda da su drugi snimili to škicanje (rezervirao sam je u dva navrata) i uzeli mi je pod nosom.

22. rujna 2007. 21:10

Rekao bih da svi uče od svih - Microsoft vjerojatno promatra Open Source kao zasebni fenomen, baš kao i Google i drugu "disruptive" konkurenciju (za širu publiku "Clayton Christensen: Innovator's Dillema"). Mislim da je danas jasno da ga vidi kao zdravu konkurenciju, ali kao što rekoh, pogotovo od konkurencije treba učiti - ima dobrih primjera poput XBOXa ili Mobile uređaja - kasno se startalo, ali se neka pozicija na tržištu na kraju ipak zauzela.

Tim više se slažem s keynoteom - mislim da će na kraju funkcionirati nekakav hibridni model, s potpuno drugačijom monetizacijskom politikom. Kakvom? Pojma nemam, ali samo mijena stalna jest :).