Slobodni softver na meti

12 sati noćiaplikacijeopen source

Većina blogera je već pisala o tome pa sada samo da ponovim da je u subotu Dan slobodnog softvera. Obilježava se i u Zagrebu, a vijesti o tome imate na svim stranama.

Dan prije, nešto kao uvertira za taj dan, održava se September 2007 Django sprint. Da sad ne prepričavam evo vam jedan brzi c&p:

Basically, a Django sprint is an excuse for people to focus their undivided attention, for a set time frame, on improving Django. It's a focused, scheduled effort to fix bugs, add new features and improve documentation.

Svako malo netko objavljuje svoju listu programa koje koristi, u većini slučajeva takve liste nemaju baš puno smisla jer su ziheraške, navode se neke default aplikacije i to je to. Ponekad se već iz samog nabrajanja može zaključiti kako listatelj zapravo ne koristi sve te aplikacije već ih navodi jer misli da ih svi koriste ili da bi ih trebali koristiti. How Open Source Software Can Improve Our Library možda nalikuje na takve liste, ali to definitivno nije jer je očito da su navedene aplikacije iskorištene da bi riješile konkretne potrebe.

VMware otvara izvorni kod svojih alata (VMware Tools) i tako ulazi u open source ligu. VMware je predstavio i ESX Server 3i i hvali ga da ima footprint od samo 32MB. Za one koji još nisu to probali, instalacija VMware servera na Ubuntu je vrlo jednostavna (1.0.3 inačica).

IBM je i službeno pristupio OpenOffice projektu. Brzu analizu tog poteza donosi RedMonk.

LinuxPlanet piše o The Best Open Source Business Models.

InfoWorld je odabrao najbolje open source programe za enterprise i donosi njihov popis u posebnom izvještaju 2007 InfoWorld Bossie Awards.

Svima onima koji su strpljivo došli do kraja ovog popisa poklanjam jednu ekskluzivnu vijest koja nema veze sa slobodnim softverom: Jobs Offers Apple Lisa Early Adopters Store Credit. ;-)

Neke od ovih vijesti imam već par dana zakačene za svoju web spajalicu, ali nikako da uhvatim vremena da ih otkačim u post. Ili da ih bacim u smeće. Zato sada idu u kompletu. Na todo listi za postove ima još dosta toga, imam sirovi materijal (čitaj linkovi) za jedan tekstić o programskom jeziku o kojem još nisam pisao, osniva se još jedna udruga koja između ostalog planira izdati zanimljivi projekt (za sve ostale udruge) pod open source licencom, moj Ideje direktorij na Google Docsu je sve brojnijij...Već je sasvim očito da projekt 12 sati noći nije uspio ostvariti svoj terminski plan. Do kraja godine će se ipak ostvariti 3-4 manja projekta s liste....