Infuzija

domaćečarolije

Kažu da je infuzija spora i jednakomjerna intravenska ili intraarterijska primjena određene otopine fiziološki aktivne ili inaktivne tvari. Prilikom odlaska na odmor razmišljao sam o tome da si priredim odstupnicu za online svijet, ali izgleda da na našem tržištu nema povoljnog mobilnog privremenog rješenja. Za dva tjedna nije mi se isplatilo sklapati ugovor na jednu ili dvije godine, a inače nemam nikakvih potreba za mobilnim Internetom. Čini mi se da je najpovoljnije rješenje za taj privremeni slučaj T-Mobile Web'n'walk opcija (1GB prometa za 100 kn mjesečno, spajanje s računalom preko mobitela), ali kako nisam pretplatnik to je otpalo (Simpa korisnici mogu naručiti 5MB prometa za 15 kn). Tako da sam ipak odlučio da idem totalno offline.

Heh, ali tu je striček Murphy. Dogodilo se to da je ipak bila potrebna moja intervencija. Provider je iz nepoznatog razloga restartao server pa je činjenica da nisam ispravno postavio link na init skriptu rezultirala nedostupnošću Skrati.Net servisa od par dana. Pokušao sam nešto napraviti uz pomoć preskupe GPRS usluge mojeg providera, ali na mjestu gdje sam se nalazio ni to nije radilo. Vratio sam se u prvi civilizirani grad da bi otkrio da u Internet kafiću nemaju ono najosnovnije, vezu na Internet, i nemaju pojma kad će im se vratiti. Polumračna prostorija je bila puna računala i klinaca koji su igrali neki FPS. Dva dana kasnije ipak su dobili vezu, pa sam popravio stvar. Opet je polumračna prostorija bila klinaca koji su igrali neki FPS dok su zbunjeni strani turisti čekali da im se oslobodi neko od preostalih slabijih računala da bi mogli provjeriti mail ili nazvati doma uz pomoć nekog voip programa. Administrator je na spominjanje Skypea samo odmahnuo glavom, a slušalice i mikrofon nisu bili dostupni turistima jer su bili potrebniji FPS igračima na jačim računalima. Računala za surfanje su bila očajno spora. S USB sticka pokrenuo sam putty, podigao aplikaciju na serveru, skinuo par aplikacija za mobitel i prepustio mjesto nestrpljivom strejndžeru. Čisto sumnjam da ti FPS klinci donose više love od turista koje tretiraju kao korisnike drugog reda. To je samo jedna u nizu naoko sitnih, ali važnih usluga s kojima bi zadovoljstvo turista mogli podići za jedan nivo više.

Aplikacije koje sam skinuo bile su Opera Mini i PuTTY for Symbian. One su mi omogućile da povremeno, polako i sporo (kao na infuziji), provjeravam stanje servera (pronašao sam kotu na kojoj je GPRS normalno radio). Doma sam ostavio strateški dio opreme koji mi je mogao pomoći da tipkanje bude lakše...

Danas sam izvukao jednu dobro očuvanu tipkovnicu koju sam dobio sa Sony Clie dlanovnikom, instalirao IrDA keyboard driver na svoju staru 7650 Nokiju i pokrenuo nešto što bi se moglo nazvati infuzijom za hitne slučajeve (slika dolje). Oni oštrijeg oka mogli bi naslutiti da je u tijeku Vim seansa. ;-)

Infuzija

Infuzija radi začuđujuće dobro, Putty omogućava promjenu veličine slova pa se prikaz može prilagoditi potrebama. Važno je mobitel postaviti u "123" mod za unos znakova jer jedino je u tom modu omogućen unos brojeva (ali i svih ostalih znakova). Uz pomoć Fn tipke moguće je simulirati i pritisak na dodatne tipke na mobitelu (lijeva i desna shortcut tipka, te pritisak na joystick).

Zgodno. Da sam to imao sa sobom najvjerojatnije mi ne bi trebalo. ;-)

Eh da, opet online, pospremanje i sređivanje stvari, godišnji se primiče kraju, počinje nova poslovna godina...