Neki novi web serveri

web

Posljednjih mjeseci redovno pratim što donosi Netcraft Web Server Survey. Apache je i dalje u vodstvu, IIS mu se polako približava, ali ove godine nije bilo nikakvih potresa. Apache je izgubio na kilaži, ali ponajprije zahvaljujući tome što se Googleovi web serveri, koji su se vodili kao Apache, sada vode posebno kao GFE (Google Front End). GFE se vrti na 2.3% ispitanih servera i sada je 3. na listi (zapravo 4., ali 3. na listi neidentificirani serveri pa je GFE 3. od identificiranih).

Predmet mojeg interesa su dva web servera koji bilježe konstantni rast. lighttpd je najveći uzlet imao u veljači kad je sa 172.819 skočio na 702.712 pa u ožujku na 1.399.786 da bi se ovaj mjesec zaustavio na broju od 1.411.788 servera. Veliki uzlet najvjerojatnije je rezultat prelaska nekog parkirališta domena na lighttpd. nginx nema takav skokoviti rast, ali u zadnjih par mjeseci njegov rast se iz mjeseca u mjesec iskazuje u dvoznamenkastom postotku. U prosincu je vrtio 114.160, a sada se dovukao do broja od 215.567 web servera. Prepreka njegovom bržem širenju je činjenica da nije dostupan kao paket u većini distribucija već ga je potrebno posebno kompajlirati.

Ja sam započeo koristiti lighttpd i iako nemam većih zamjerki (jednom kad se sve iskonfigurira radi bez problema) ipak sam prešao na nginx jer mi se čini da radi nešto bolje nego lighttpd (u kombinaciji s fastcgi - django), a i njegova konfiguracija je lakša i jednostavnija (barem meni). Ako vam zatreba mogućnost .flv streaminga, embedded perl, http ili mail proxy nginx je tu...