Danas je dan

ostale male stvari

Mrak nam je otkrio da je danas međunarodni Dan ručnika. Onima koji znaju gdje im je ručnik ne trebam reći više ništa, a oni koji su zbunjeni i nemaju pojma o čemu trkeljam moraju obavezno na svoju todo listu za čitanje staviti Vodiča. Za potpuni doživljaj čitatelj mora biti dobar poznavatelj SF literature, pa ako bi Vodič na vas ostavio mlaki dojam samo da znate da nije problem u knjizi nego u vama. ;-)

Ali danas nije samo Dan ručnika. Danas je i Universal Day of the Jedi. "Do or do not. There is no try." Rečenicu, koju je izrekao Yoda, iskoristio je Alex za šlagvort na kraju svojeg predavanja na Web.Startu i baš je lijepo sijela u startupovsko ozračje. Star Wars svijet upoznao sam jedne zvjezdane ljetne noći na terasi kina Galženica u Gorici. Bila je to Imperija, a kasnije sam četvrti dio hvatao u Kinoteci u Zagrebu. Jedi je već bio malo razočaranje, a prva tri filma, koja su slijedila ovih godina, potpuno su ohladila početnu čaroliju.

No današnji dan je kod nas svima najpoznatiji kao Dan mladosti. Zanimljivo je da se širom bivše države još uvijek obilježava taj dan, a odigrava se i finale Kupa Maršala Tita. Brzi pregled po rezultatima upita na tražilici otkriva da se taj dan najviše obilježava i spominje u Sloveniji...to me čudi, nisam to očekivao od Slovenaca. :-)