OLPC, Windowsi i ostale priče

microsoftopen sourcetehnologije

Laptop za 100$ je u međuvremenu malo poskupio pa je cijena narasla na 176$. Ali zadnjih dana su mediji objeručke prihvatili novi začin pa su neki od njih raširili priču kako će se na njemu vrtjeti Windowsi, a sve je dovedeno i u kontekst s viješću kako će Microsoft nerazvijenim zemljama ponuditi okljaštrenu inačicu Windowsa i Office paketa za 3$.

Prava istina može se pročitati na OLPC myths stranici. Istina je da Microsoft radi na sustavu koji će se moći pokrenuti na laptopu, ali OLPC projekt ne mijenja strategiju i dalje se razvoj bazira na Linuxu. Budući da je to otvoreni projekt OLPC tim neće i ne želi spriječiti razvoj alternativne programske podrške.

Zašto se Microsoft uključio u tu priču? Zacijelo se sjećate kako su oni predlagali alternativni projekt pametnog telefona koji bi se spajao na tv uređaj. Najvjerojatnije nisu vjerovali u uspjeh OLPC projekta, a sada, kada su vidjeli da je njegova proizvodnja realnost, ne mogu dopustiti da postoji veliki broj osobnih računala na kojima se neće moći vrtjeti Windowsi.

Windowsi, ali i Linux, se vrte na Intelovom laptopu (Classmate PC) koji je kopija OLPC projekta. O tome možete čitati na stranicama LAPTOP magazina: Intel vs. OLPC: A Battle of Good Wills. Usporedna tablica otkriva dosta sličnosti, a glavna razlika je to što je Classmate PC oslabljeno PC računalo, dok je OLPC nastoji biti univerzalno i intuitivno sredstvo za učenje. Laptopmag donosi i razgovor s Nicholasom Negroponteom. Obratite pažnju i na slike na kojima se vide osnovne razlike između ta dva uređaja.

Iako je većini ljudi prva slika korisnika tih uređaja bila gomila izgladnjele crne djece, stvari su ipak ponešto drugačije. Među zainteresiranima je i 19 američkih saveznih država te Argentina, Brazil, Meksiko, Turska, Peru, Rusija. To je idealna ciljna skupina za ovaj projekt (isključujući SAD), nisu na rubu gladi, a sigurno će biti dovoljno motivirani da sa zahvalnošću prihvate i iskoriste pruženu priliku.



Komentari

29. travnja 2007. 19:41

Microsoft se ukljucio u cijelu tu pricu zato sto je Bill Gates najveci dobrotvor u povijesti covjecanstva, pa onda nije nelogicno da i Microsoft, Billovo zivotno djelo, dijeli njegov vrijednosni sustav i altruizam.

3. svibnja 2007. 08:41

ROFL Stvarno...matematička bebo, na kojim si ti drogama?

3. svibnja 2007. 20:37

Nisam ni na kakvim drogama: materijalna je cinjenica da je Bill Gates najveci dobrotvor u povijesti covjecanstva. Stoga bi bilo krajnje iznenadjujuce kada Microsoft - Billovo zivotno djelo - ne bi pokazivao istu dozu altruizma kao i Bill.

5. svibnja 2007. 08:20

OLPC projekt nikada nije ni tvrdio da ce pocetne inacice XO laptopa biti 100$. To je naime jedna od najcescih fama u medijima. Smatra se da ce padom cijelna komponenti do kraja 2008 ili pocetkom 2009 cijena pasti do 100$. Takodjer je potrebno reci kako su od prvotne specifikacije hardvera mogucnosti narasle, ponajvise zadnjom AMD-ovom ponudom da dobiju bolji procesor za prakticki istu cijenu.