Zoho DB

aplikacijeweb

Zoho je upotpunio svoju paletu aplikacija s novim članom čije ime sve govori: Zoho DB & Reports. Isprobavao sam ga nekoliko minuta i moj je dojam da će se najviše dopasti onima koji su dosad koristili Excel kao neku kvazi bazu podataka. Meni se takav pristup baš i ne dopada. I ovdje odmah detektiram problem s našim slovima (nije vidljiv odmah nakon unosa već kod ponovnog dohvaćanja podataka iz baze).

Meni taj skup Zoho alata nikada nije bio među favoritima. Oni znaju posao, vrijedno odrađuju modul po modul i čini mi se da su u ovom trenutku najkompletnije rješenje za ono što se naziva web office. Ali kod njih mi nešto nedostaje, nešto što bi ih izdvajalo od drugih. Nije dovoljno samo čukati kod i producirati web inačice klasičnih dekstop aplikacija. Treba dodati nešto novo, tajni sastojak svojstven samo tom jelu. Ne dopada mi se što im se sučelje razlikuje od jedne do druge aplikacije. To daje dojam nekakve skrpanosti. U kombinaciji s ponekim previdom ili nespretnostima na pojedinim kontrolama, daje situaciju kad korisnici uglavnom probaju aplikacije i uglavnom im se više ne vraćaju.

Nije me prije zanimalo čija je to tvorevina, ali pročitao sam interview s jednim od developera i uopće se nisam iznenadio doznavši da je to indijski proizvod. To objašnjava nedostatak bezobrazne kreativnosti koja je neophodna da bi se proizvod izdignuo iz mase.