O OSovima i ljudima i još ponešto

(ne)sigurnostaplikacijebaze podatakaitlinux

Dvojac bez

Eric Raymond se pridružio Freespire posadi. Budući da mi se ne dopada niti Freespire niti samodovoljni, arogantni, ratoborni pozer pod imenom Eric, mogu samo zaključiti da je to kombinacija koju ću ubuduće izbjegavati. Bolje da su na okupu nego da moramo misliti otkud će izletjeti... ;-)

Prekasno

Nisam to spominjao, ali prije koji tjedan je FreeDOS konačno dogurao do 1.0 inačice. Malo prekasno. Kao glumci koji stižu na pozornicu poslije predstave. Gledateljstvo se razišlo i još samo čistačice naganjaju metle po daskama.

Tresla se brda

Gaël Duval (pokretač Mandrake distribucije, nedavno najuren iz Mandrive) polako otkriva što bi trebao biti taj famozni Ulteo. Prve reakcije su pomalo razočaravajuće.

MySQLdiff

Tu i tamo probavam Ilijin Active Collab, nestrpljiv sam da vidim sve te nove, vrle stvari pa uzimam aplikaciju iz respozitorija, a Ilija vrijedno radi i mijenja bazu, dodaje nove tablice, briše stare, a ja bih želio sačuvati svoje podatke. Malo ih je, ali su moji. I nemam vremena da ih ponovno nakucavam. Tražio sam neki alat za usporedbu MySQL tablica, ali sam tek nedavno naletio na MySQLdiff. Riječ je o jednostavnoj PHP aplikaciji koja uspoređuje dvije baze i stvara skriptu za sinkronizaciju strukture. Program ima svoje mušice, ja sam za AC slučaj morao ručno modificirati skriptu, ali uspio sam sačuvati podatke i nadograditi bazu na najnoviju inačicu. Ako znate za nešto bolje molim prijavak...

(IN)SECURE Magazine

(IN)SECURE magazin bi mogao biti vrlo zanimljiv onima koje zanima računalna sigurnost ili se njome bave. Ono što je zanimljivo za taj magazin (kao i za stranicu Help Net Security) je da ga pokreću i rade dvojica Riječana: Mirko i Berislav.

Službena Ubuntu knjiga

Prošli mjesec u knjižarama je osvanula još jedna knjiga posvećena Ubuntu distribuciji: The Official Ubuntu Book. Osim nezaobilaznog Benjamina Mako Hilla na listi autora nalazi se i naš Ivan Krstić.



Komentari

27. rujna 2006. 22:41

Pozdrav imenjaku! ;)

28. rujna 2006. 00:04

Evo ga i sa sve upgrade skriptom. Za diff sam koristio - trial je potpuno funkcionalan 30 dana. I ovde je bilo manjeg hakovanja generisane skripte, ali su u pitanju uglavnom bile sitnice.

Hvala za MySQLdiff. Probaću da vidim da li mi radi posao jer mi jedan dobar diff program za MySQL stvarno treba.

28. rujna 2006. 00:05

Btw, naučih jednu stvar: što kraći development cycle jednostavnije ja napisati upgrade skriptu i stvari privesti kraju. To je inače tako logično, ali najbolje se uči kad se opečeš ;)

28. rujna 2006. 07:55

Mislim da se "The Official Ubuntu Book"može besplatno skinuti na hrvatskom sa http://www.lulu.com/content/325543 samo se mora biti logiran

28. rujna 2006. 08:49

@misko: vidim da preview na toj knjizi ne radi, ali mislim da to nije isto što i Official Ubuntu Book.

@Ilija: kod MySQLdiff skripte bilo je potrebno samo izbaciti par definirani default vrijednosti, a izbacio sam i prazne komentare. Budući da u prvom pokušaju nisam našao odgovarajuću aplikaciju ja sam već imao u planu napraviti kratku i prljavu skriptu za upgrade, ali eto, nije bilo potrebe.

Instalirao sam RC1 (samo sam raspakirao arhivu i zadržao config direktorij) i izgleda da je sve ok (prije toga je bio instaliran REL0.7 iz svn-a). Btw, u uputama piše da je instalacija u /install direktoriju, ali tar.gz arhiva ima /public/install, nema /install direktorija.

Primjedba: umjesto onih slikica (TASK, TASKLIST, MILESTONE) mogao bi koristiti male divove s običnim tekstom unutra, bilo bi jednostavnije to lokalizirati. Btw, da li planiraš promijeniti organizaciju language direktorija ili se može početi s lokalizacijom?

28. rujna 2006. 17:24

@misko: Ne, to nije ta knjiga. The Official Ubuntu Book je izdao Prentice Hall. Moj (recenzentski) primjerak je "second printing, September 2006". Meni osobno je knjiga prilicno simpaticna, duhovita i rekao bih korisna.

30. rujna 2006. 13:42

Install stranica je sad "osvežena". Trebalo joj je malo dorade... Sad je još samo treba skockati tako da i nečija mama može bez problema da instalira aC pomoću tih uputstava :D

Što se lokalizacije tiče, još uvek razmišljam. Definitivno ću menjati, ali se lomim između GetText rešenja i rešenja napravljenog specijalo za activeCollab, gde će biti alat za prevođenje u okviru administracije. Svako ima prednosti i mane (verzionisanje, jednostavnost korišćenja, jednostavnost implementacije...).