Očevidnik domaće strave

.hr webdomaće

Vijeće z@ elektroničke medije donijelo je PRAVILNIK O SADRŽAJU PRIJAVE TE SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA OČEVIDNIKA NAKLADNIKA ELEKTRONIČKIH PUBLIKACIJA. Iz pravilnika nije jasno tko tu koga, gdje i zašto prijavljuje?! Prije nekoliko dana vodila se manja rasprava o tom pravilniku na našim news grupama, a danas je pokrenuta još jedna potaknuta člankom u Poslovnom dnevniku. Ukoliko ne podnesete prijavu u Očevidnik možete zaraditi kaznu do 100.000 kn.

Česta praksa s tim objavama u Narodnim novinama je da nakon objave nikome ništa nije jasno, a onda slijede objašnjenja i tumačenja koja se obično objavljuju u stručnim publikacijama (RIF, RRIF). Događa se da te objave i nisu previše komplicirane, ali ljudi su očito lijeni da ih prouče pa puštaju da netko drugi obavi taj posao. U ovom slučaju je objava jako kratka, toliko kratka da je savršeno nejasna. Jasno mi je da jedino publikacije privatnog karaktera (uključujući i blogove) ne treba evidentirati. Ali kako povući crtu između privatnog i javnog? Nije li sve ono što se objavi na Internetu javno? Da li informacija o gačicama gđice Grad svijetlosti Ime onog hotela, koju objavi Index, privatnog karaktera?

Na temelju obrasca za prijavu sam zaključio kako pravilnik cilja na nakladnike audio vizualnih publikacija, ali pojašnjenje Srećka Lebineca u Poslovnom dnevniku nam otkriva da je cilj Očevidnika evidencija stranica koje se nalaze na inozemnim serverima. Srećko nam otkriva zašto su odustali od privatnih stranica i blogova, boje se da bi imali previše posla.

Čemu bi trebao služiti Očevidnik i zašto nam je on potreban? Jedan sudionik news grupe se zapitao:

Jel' to mozda ima kakve veze sa vukovarac.net?
http://www.vukovarac.net/tuzba/24sata_tuzba.php

Ili će nam uskoro natovariti naknadu/porez na web stranice? Čemu dodatna administracija? Što je sa hitrovitim usmjerenjem? Ili hitro zapravo znači 'žuri polako'. [mANiaC] je primjetio:

Da stvar bude bolja, svaki značajniji news portal ili vortal iole
savjesnijeg vlasnika je već registriran i ima svoj ISSN.

A sasvim je druga priča što se iz pravilnika ne može shvatiti što uopće želi regulirati...

Ili je stvar u tome što stručnjaci ne znaju čemu služi whois...? Ili znaju, ali su neki pametnjakovići počeli koristiti priliku da ostanu anonimni?

Ekipa koja stoji iza Očevidnika se ponosno predstavlja. Web stranica vijeća napravljena ja po uzoru na stranice iz prošlog milenija. Eh da, u obrascu za prijavu u Očevidnik nije predviđeno upisivanje URL-a za prijavljenu stranicu. ;-)

Na kraju malo šlaga

APIS IT ima 280 zaposlenih stručnjaka, ali izgleda da nitko od njih ne zna da postoje i drugi browseri osim IE-a. Pogledajte u Firefoxu stranicu s popisom imovine grada Zagreba. Javna web usluga koja diskriminira 31.3% korisnika nije baš najbolja referenca za vrijedne pčelice.

Čini mi se da je stranica Hrvatske agencije za telekomunikacije nedavno promijenila CMS. Postoji opravdana sumnja da je ta stranica mjesto gdje počinje Internet jer je naslov stranice Početak. Ali ne spominjem je zbog toga nego zbog zanimljivih meta tagova (ja manijak stalno stišćem View source...): hebise i itisehebi (h=j). Da li je to skrivena poruka .hr naciji? Budući da je cijela stvar seksualno vrlo osjetljiva, ne čudi me dužina ID-eva... ;-)



Komentari

27. lipnja 2006. 11:59

Coeche koji fajnd :) ovo sa meta tagovima ... Ranilo me! Mislim, sigurno momcima nije palo uopce na pamet da bi netko isao gledati source njihovog rada. Zasto bi pobogu netko to cinio?

27. lipnja 2006. 12:09

Išao sam gledati zašto se pojavljuju scroll barovi u središnjem dijelu... :-)

27. lipnja 2006. 16:57

APIS IT je AKA bivši GZAOP, oni su sretni autori ili barem nosioci projekta ePDVa

28. lipnja 2006. 05:21

Znam da je APIS IT bivši GZAOP(CAOP), nisam znao da su oni napravili ePDV. Oni su veliki spori dinosauri, pretpostavljam da se tamo ne mijenja boja fonta bez da u to nije uključeno minimalno 10 ljudi...

28. lipnja 2006. 11:13

Koja katastrofa, di mi živimo... :(