Povlačenje Billa Gatesa

microsoft

Jučer je Microsoft objavio da počinje dvogodišnje prijelazno razdoblje u kojem će Bill Gates zamijeniti svoje puno radno vrijeme i ulogu u Microsoftu s radom u Bill & Melinda Gates Foundation. Njegovu titulu je preuzeo Ray Ozzie (Chief Technical Officer), a dio Billove uloge preuzima Craig Mundie s novom titulom Chief Research And Strategy Officer. Bill je rekao da to nije njegovo umirovljenje već je riječ o promjeni prioriteta. Mary Jo donosi nekoliko postova od kojih su najzanimljivija dva: Ballmerovo pismo Microsoft djelatnicima i razmišljanje Will Microsoft Still Be Microsoft Without Bill Gates?

Ova najava će u početku više djelovati na emotivnom planu onih koji vole Microsoft i onih koji ga mrze. Nisam stručan da govorim o tome kakve će to posljedice imati na MSFT dionice. Taj emotivni efekt najbolje se vidi na Steveu Ballmeru koji je zajedno s Billom dao kratku izjavu za Chanell 9. Steve kao da je bio na rubu suza, kao da su djetetu uzeli najdražu igračku (ili mu je pala u zdenac), a ono se boji tražiti je natrag jer zna da je više neće dobiti.

A možda je sve ovo samo predstava koja treba skrenuti pažnju s jednog blogera koji baš i nije imao preveliku plaću u Microsoftu, a koji je svojim otkazom zaslužio i interview čak u Wall Street Journalu. ;-)