O php okruženjima, Drupalu, spamerima

aplikacijephpweb

H3RALD donosi odličan pregled PHP okruženja koja su inspirirana Ruby on Rails-om. Zanimljiva je i jedna od referenci koja vodi na poruku Davida Heinemeiera Hanssona koji u komentarima otkriva je za Basecamp korišten Ruby a ne PHP u kojem je prije toga programirao 4 godine.

H3rald ima još zanimljivih članka. Izdvajam A look at Drupal u kojem je opisan proces prelaska s jednog CMS-a skrojenog po mjeri (ili skrpanog po mjeri ;-) ) na Drupal. Situacija mi je vrlo poznata jer i ja trenutno radim (tj. trebao bih raditi) na preseljenju jednog portala na Drupal (nova 4.7 inačica je izašla 1.5.). Za razliku od nekih drugih PHP CMS-ova Drupal je izuzetno naklonjen developerima. Dovoljno je da malo popikate po njihovim stranicama pa da vidite da se radi o jednom izuzetno kvalitetnom projektu.

Spameri postaju sve naporniji. Već odavno nisu ograničeni samo na mailove, sve se više koncentriraju na web stranice na kojima se nalaze bilo kakve forme za unos komentara (uglavnom blogovi i knjige gostiju). Internet sve više podsjeća na digitalni divlji zapad na kojem nema nikakvog zakona tj. ne poštuje se i svatko radi ono što hoće. Iako postoje zakoni protiv spama u većini država, nema prevelike koristi od njih i rijetko gdje su oprobani u praksi. Sa spamerima bi trebalo oštro. Firme koje se bave spamanjem te firme koje očekuju direktnu korist od njega trebale bi se kažnjavati slično kao i Kevin Mitnick. Danas ne možete nikome zabraniti pristup Internetu, ali takvim firmama se može zabraniti prisutnost na Internetu i korištenje standardnih servisa (web i e-mail server...). Nešto slično kao što se kod nas blokiraju žiro računi poduzetnika. Uz odgovarajući nalog nadležne institucije blokirale bi se domene (ažuriranjem DNS-ova i preusmjeravanjem na server gdje bi bila informacija o diskvalifikaciji) spamerskih firmi. Nekima od njih bi takva kazna značila prestanak poslovanja. Jasno je da takvo nešto zahtijeva koordinaciju na globalnom novu i da baš nema neke realne šanse da se ostvari. Što znači da će spameri i ostala gamad i dalje uzimati svoj danak i biti izravni krivci za gubitak vremena i novaca.