Sinša strikes back

.hr web

Siniša se na svojem blogu okomio na dva najnovija projekta na domaćoj blogerskoj sceni: P(r)osipanje pepelom (bloger.hr) i blogspremnik.com WTF!?!?. Sve što je napisano stoji, oni kojima je to upućeno bi trebali to shvatiti kao konstruktivnu kritiku, a ne kao napad na njih (jer to i nije napad).

Već odavno se na .hr sceni pokazala potreba za stranicama koje bi o domaćim web projektima pisale na način na koji to Siniša čini. Na jednom posjećenom domaćem forumu ja sam više puta predlagao da se takvo nešto napravi, ali svi su se držali one Balaševićeve: 'da se ne bu opekel, nikad niš ne bu rekel, to je najbolje...'. (Znam, ponavljam se. ;-) )

A stvari ostaje iste. Tako da uopće ne odobravam jadikovke tipa 'ja sam ozbiljan i imam svoju cijenu, ali ne mogu ništa napraviti kad onaj klinac radi stranice za kikiriki'. Takvima, u slučaju da sam dobre volje, odgovaram: 'A što ste napravili da se stanje promjeni?'

Kvalitetni tkalci web aplikacija se niti ne obaziru na te klince jer im oni i nisu konkurencija. Sve dok se ti klinci (klinci ovdje nije starosni pojam već označava razinu znanja koja je na niskom nivou) ne zaposle u nekoj većoj (u .hr uvjetima) firmi i počnu raditi šrot aplikacije za velike novce. E, tada oni postaju ozbiljan problem.



Komentari

25. travnja 2006. 15:10

Možda nisi ni svjestan, ali rekao bih da zagovaraš osnivanje "udruge web developera"(možda bi neki širi pojam bolje odgovarao). Nas par iz nekoliko web firmi smo se neku večer prepirali oko toga, ali smo se svi složili da nam je to svima potrebno.

25. travnja 2006. 15:18

Mislim da bi ipak trebao biti neki siri pojam, istina da nas developere i designer trpaju u isti kos, no udruga toga tipa bi trebala imati malo sire polje djelovanja. A tko bi se toga uhvatio? Kojim mehanizmima steci neki autoritet na tim poljima? Kojim mehanizmima utjecati na podizanje kvalitete te svijesti kupaca ili korisnika tih usluga? Puno pitanja, osobno nisam kompetentan bilo sto od toga definirati tak da ono... Dok drvim na svom blogu za svoje pare, to je OK - ali neke udruge i to - to netko drugi mora dovesti na neki visi level. Samo Tomo moj, kad bi ta udruga krenula u neki ozbiljniji rad, mogli bi proglasiti 80% poslova cistom kradjom, nestrucno odradjenim, opasnim za stranku etc, etc... Bitno je i pitanje kako i odakle poceti?

Pozdrav.

25. travnja 2006. 17:12

@tomo: ne, ne zagovaram. Ono što sam ja imao na pameti je site gdje bi se stranice recenzirale, gdje bi se pisalo o trendovima i tehnologijama koje prate razvoj web aplikacija, gdje bi se organizirali natječaji koji bi imali veći kredibilitet nego što to imaju ovi kaj ih organiziraju neki časopisi. Udruga web developera? Recimo to ovako: kurva o poštenju, vojska o skraćenju, a weberi o svojoj udruzi. Niste ni prvi ni zadnji kojima je to palo na pamet. Reci ti meni koje ste razloge našli za takvo strukovno udruživanje? Zašto je to potrebno? Siniša je naveo par problema koje bi ta udruga trebala riješiti, a koji su u današnjoj situaciji poprilično nerješivi.

10. svibnja 2006. 08:01

Evo, dal sada malo bolje to sve skupa izgleda i funkcionira? :)