Profići i amateri

itostale male stvariprogramiranje

Kako se postaje profesionalnim programerom? Da li student koji završi fakultet može odmah prisvojiti to znanje? Da li prvi napisani program koji radi dovoljan da se nazovete programerom? Da li ste profić samo zbog toga što ste plaćeni da programirate? Sarah George napisala je odličan članak u kojem možete pronaći odgovor na ta pitanja i pročitati što to sve čini profesionalnog programera.

There's quite a gap between "being able to program" and being a "professional programmer." It took me 15 years to go from beginner to hotshot programmer, then another 10 years to go from hotshot to professional—and I'm still learning.

Russ Olsen navodi Five Truths About Code Optimization.

Paul Thurrott nije open source fanatik tako da se to ne može iskoristiti kao argument za napad na njegov kritički osvrt na Vistu: Where Vista Fails. Paul navodi problem s detekcijom prozora koji je trenutno aktivan/'top-most' (mi X-aši bi rekli koji je u fokusu), zahvaljujući bogatom iskustvu s različitim window managerima meni je odmah bilo jasno koji su ti (crveni gumb za zatvaranje prozora). Izgled Viste podsjeća me na samo još jednu u nizu tema za različite windows managere s kojima sam se igrao pod X-ima.

Spomenuo je kolega na poslu kako se jedan drugi kolega igra s virtualnim donicama i da je s 1.000.000$, nakon dužeg vremena, uspio zaraditi 17.000$. Kako ionako pratim što se događa na IT sceni pokušao sam se i ja ubaciti u tu igru. Nakon kratke analize vidio sam da to praćenju događaja na sceni daje jednu novu dimenziju. Otvorio sam korisnički račun na VirtualStockExchange-u. Glavninu novca (ostavio sam si 130K$) potrošio sam na dionice dvije firme za koje smatram da bi u bliskoj budućnosti mogle značajno porasti (tj. barem jedna od njih), a ostatak na dvije firme za koje smatram da ne mogu više ići dolje i da im slijedi blagi rast. Nakon zatvaranja US Marketa vidio sam da su sve 4 dionice ostvarile rast i da nakon prvog dana imam + od 17.680$. Početnička sreća. Ako vas zanima više o dionicama nemojte mene pitati, kliknite na HARD KAPITALIZAM - SVIJET OPCIJA i Cartmann Traders Corner.



Komentari

20. travnja 2006. 16:08

Mislim da bi "kolege" iz bloger.hr ekipe mogli procitati navedeni clanak, ocito je netko pomijesao kruske i jabuke tamo... No, sad vec idem sam sebi na zivce spominjanjem blogera cijeli dan...

A dionice, probo jednom, ispusio naivno i od tada nist ;)

21. travnja 2006. 15:36

Da pogadjam: je li jedna od tih tvojih firmi cije dionice si "kupio" bio Google? (znam da Microsoft sigurno nije! :-)

21. travnja 2006. 18:57

Pogađaš vrlo loše. U poslu nema emocija, a Google nisam kupio jer ga svi kupuju. :-)