Arch Linux: Clickless

linux

Danas sam izdvojio malo vremena za probno testiranje Arch Linux distribucije. Instalacijska procedura je 'ogoljela do kostiju' u odnosu na druge distribucije. Slackware instalacija je super jednostavna i bogata opcija u odnosu na ovu instalaciju. Za iskusne Linuxaše ona ne predstavlja problem, ali početnici bi trebali imati pri ruci neku knjigu ili drugo računalo s kojeg bi mogli zaguglati ukoliko bi se našli pred nepremostivim problemom. wiki.archlinux.org obrađuje cijeli niz tema i predstavlja početnu točku za istraživanje. Umjesto probijanja kroz linkove predlažem da odmah kliknete na All entries na vrhu stranice, na toj listi ćete najvjerojatnije najbrže naći ono što vas zanima. Potražite i dokument pod nazivom Arch Linux 0.7.1 (Noodle) Installation Guide.

Brza i jednostavna instalacija završava editiranjem konfiguracijskih datoteka. Morate znati vrijednosti za LOCALE, KEYMAP, CONSOLEFONT, CONSOLEMAP, ručno podesiti postavke za mrežu, boot manager...

Nakon prvog podizanja i suočavanja s login promptom shvaćate da nigdje niste podesili zaporku za root-a. Nema je. Logirajte se i postavite je. Nema ni definiranih korisnika. Arch nema nikakvih konfiguracijskih alata, sve morate raditi ručno, editiranjem konfiguracijskih datoteka. Nakon što ste definirali vezu prema Internetu prva stvar koju bi trebali napraviti je update cijelog sistema. Arch Linux za instalaciju paketa koristi program koji se zove pacman koji ima sličnu funkcionalnost kao i apt-get u Debianu. Ako ne napravite update, a počnete instalirati i koristiti pakete iz online respozitorija mogli bi se naći u problemima i konfliktima (ovisnosti između paketa). Već slutite da je preduvjet za uspješno korištenje malo brža veza prema Internetu (ADSL je dovoljan).

Instalirao sam XFCE4, evince, screem (želio sam provjeriti da li su konačno na pravom putu) i još nekoliko stvari. Prekopirao sam Flock iz Ubuntua. Sve radi jako, jako brzo. Screem je nevjerojatno upotrebljiv, evince je stražno brz. Flock je uzeo svoj danak u memoriji, ali unatoč njemu, Screemu i evince-u s otvorenim .pdf dokumentima, swap je ostao nedirnut (0k used), a sistem ima samo 384Mb memorije. Arch definitivno neće ostati samo prolaznik na mojoj testnoj particiji. Ako nešto gadno ne zabrlja ide na moj testni server. PHP 5.1.2, MySQL 5.0.18 i Postgres 8.1.2 su dovoljni razlozi za to. Za desktop ću još vidjeti...

Arch Linux nije za običnog korisnika. Oni napredni će znati kako i da li ga mogu/žele koristiti. Dobar je i za početnike željne znanja koji žele naučiti kako Linux izgleda iznutra i kako stvari zapravo rade. Prije puta trebaju se naoružati znanjem (spomenuti dokumenti i wiki) i strpljenjem. Dobre performanse Arch zahvaljuje činjenici da su paketi optimizirani za i686 procesore, ali to znači da možete zaboraviti njegovu instalaciju na starije kante.