Zašto Mark nije dao lovu za Debian?

linux

Jedno od najčešćih pitanja koje čuje Mark Shutleworth je i ono zašto nije dao lovu za Debian distribuciju već je išao raditi svoju distribuciju? Na to pitanje sam i danas naletio na domaćoj Linux news grupi. Kako aktivno pratim Linux i open source scenu dobar niz godina, pretpostavio sam koji su Markovi motivi. On je kao odgovor na to pitanje ponudio nekoliko razloga, ali mislim da je ovo jedan od najvažnijih:

And finally, it seems to me that the hard part is not making funds available, its allocating them to people and projects. I could easily write a cheque to SPI, Inc, for the same amount that I've invested in Ubuntu. But who would decide how that money was spent? Have you actually read the financial statements of SPI, Inc, over the past few years? Who would decide who gets hired full time, and who doesn't? Who would decide which projects get funded to be worked on, and which don't? As much as I admire the governance and social structures of Debian, I don't believe that it would be effective to allocate funds to it and expect to see the same level of productivity that we have been able to achieve in the Ubuntu project.

Osim tog pitanja Mark je odgovorio i na cijeli niz ostalih pitanja koja muče neke ljude: da li će Ubuntu postati komercijalna distribucija, ako neće kako će preživjeti, binarna kompatibilnost i zašto je Ubuntu manje kompatibilan s ostalima, zašto je default desktop u Ubuntu baš takav (smeđi), zašto Ubuntu nije dio DCC Alijanse...i tako dalje i tako bliže.

Od svih likova vezanih uz Linux i open source scenu Mark je jedna od nekoliko osoba čiji rad najviše poštujem i odobravam. On radi konkretan posao, na efikasan način, pri čemu se ne bavi ispraznim politiziranjem.