Live prijenos

.hr web

Zanimalo me kako Janica stoji u slalomu pa sam otvorio Index-ovu stranicu i njihov LIVE prijenos (u firmi nema tv-a). Prije nego što sam kliknuo na prijenos krajičkom oka sam primjetio da se ispričavaju zbog preopterećenja servera. I zbilja, nakon klika na link dobio sam runtime error: Server Error in '/' Application.

Nekoliko minuta kasnije uspio sam dobiti stranicu koja se po ničemu nije razlikovala od ostalih stranica portala. Zapravo, najvjerojatnije se od ostalih stranica razlikuje po malo češćem ažuriranju. To nije LIVE prijenos. LIVE prijenos bi bio da su napravili stranicu s nešto malo JavaScript-a koja bi se sama ažurirala svaku minutu. Pri tome se ne bi ažurirala cijela stranica već samo jedan manji dio, prenosilo bi se manje podataka i opterećenje servera bilo bi puno manje. Trenutni poredak je jako loše oblikovan, bolje bi bilo da su podaci u nekoj tablici, ovako su dosta nepregledni. Ali takav LIVE prijenos na Indexu je prisutan već godinama. Valjda čekaju da Microsoft napravi nešto što će ukrotiti kompliciranu tehnologiju koja je kompleksnija od nuklearne fizike, a koju oni nazivaju Atlas, većina drugih Ajax, a treći smatraju da bi to trebalo jednostavno nazvati dinamičkom web stranicom.



Komentari

22. veljače 2006. 15:47

potpisujem! nisam nikad pratio skijanje preko neta, ali preko ljeta na poslu nemam tv pa pratim tenis preko ATP-ovih stranica - to se zove live prijenos!

22. veljače 2006. 21:45

Ništa čudno za Index, rijetko kada sam vidio tako grozan site. Doduše, po žutilu ih 24 sata nadmašuje.

22. veljače 2006. 22:57

Nije čudno da su si slični, imali su/imaju istog urednika.

26. veljače 2006. 08:58

Što se tiče live-prijenosa i Indexa () sasvim se slažem (iako sam Indexu poslao dosta fotografija za ), ali "da bi to trebalo jednostavno nazvati dinamičkom web stranicom" ne bih potpisao. Dinamičke su sve koje server-side skriptom slažu stranicu iz baze (ili više njih), a Ajax je (ili će biti) ipak korak naprijed...

26. veljače 2006. 09:00

Ups, malo sam se zajebunio s kodovima. Citat je zapravo trebao biti ovo: "da bi to trebalo jednostavno nazvati dinamičkom web stranicom"