Papirnato

itmediji

U vrijeme kad Internet nije bio toliko bogat informacijama i servisima dosta sam često kupovao strane IT časopise jer su kvalitetom dosta odskakali od domaćih. Domaće časopise još pratim, dijelom iz navike, a dijelom i zbog toga što me zanima o čemu pišu jer je produkcija IT tekstova na domaćem webu dosta siromašna. Zapravo teško da se tu može govoriti o nekom praćenju, više je to letimično prelistavanje. Danas sam bio u prilici prolistati neke strane magazine pa donosim kratki ostvrt...

Personal Computer World (1/07)

Od tih stranih IT časopisa najredovnije sam pratio PCW. Zbog tradicije, lokalpatriotizma, dobrih tekstova i orginalnih programa koji su dolazili na pratećem CD-u (ili disketi). To su obično bile starije inačice programa, ali tako sam za relativno sitne novce dolazio do orginala (Delphi, Lotus Suite, Poser). PCW je zadržao taj običaj pa, osim DVD-a punog Linux distribucija, u ovom broju donosi i 5 komercijalnih aplikacija čija je vrijednost oko 160 funti. To čak nisu ni stare aplikacije već se radi o slabijim inačicama novih aplikacija.

PCW je pun reklama, što ne mora biti loše jer i one mogu biti informativne. Reklamiraju se uglavnom računala (destktop konfiguracije, serveri, laptopi) te razne hosting firme.

Neke od tema koje obrađuju su zelena računala (ona koja se mogu reciklirati), rješavanje problema s broadband vezom, test napajanja. Gift guide, koji se nalazi i u svim našim IT časopisima, preporučuje Lego Mindstorms NXT, Ion USB Turntable (za presnimavanje sa starih ploča), Siniša bi zacijelo volio dobiti Mijam Drummer...Na testu imaju budget Core 2 Duo laptope i A4 Inkjet Photo printere; HP Photosmart D7360 je potukao konkurenciju, ništa čudno, PCW je uvijek bio naklonjen HP-u. Zanimljiv je dio posvećen poslovnim korisnicima (Business Reviews), a tu su i stalni Hands on savjeti i pomoć (u Linux rubrici opisuje se Rockbox koji vam može pomoći da svoj iPod obogatite novim mogućnostima).

PC Magazine - Special Year-End Issue

Na naslovnici je veliki naslov The Best Of The Year, dizajn je lak i prozračan, bave se uglavnom popularnom elektronikom, imaju hrpu kolumnista. Meni je najzanimljiviji bio osvrt na 1983. godinu (sjećanjima obilježavaju 25. godišnjicu magazina) kada se pojavio Lotus 1-2-3, prva killer PC aplikacija. Baš sam neki dan razmišljao da napišem osvrt na temu kako se princip rada tih tabličnih programa nije promijenio već desetljećima, nisu evoluirali samo su se malo ušminkali. Te je godine Microsoft predstavio prvu inačicu Worda, IBM je izdao PC XT, Apple Lisu, prikazana je posljednja epizoda M*A*S*H*a, Return of the Jedi obarao je rekorde prvog dana prikazivanja.

Njihov odabir najboljih u 2006. mi je poprilično nezanimljiv, jedini izuzetak su web aplikacije/servisi gdje su među prvih pet SightSpeed, Clipmarks, Skype, Windows Live Local i Library Thing. Clipmarks sam koristio svakodnevno, ali posljednje promjene sučelja jako su usporile rad pa nemam više dovoljno strpljenja i odustao sam od korištenja. Ne pratim baš recentne igre, siguran sam da Oblivion nije zaslužio ulazak u prvih pet (unatoč tome što mi je meni ta serija među najboljih 5 svih vremena), ali LEGO Star Wars II: The Original Trilogy je tu i više nego zasluženo. GAMING + CULTURE donosi zanimljiv osvrt na igre iz Muslimanskog svijeta gdje su uloge dobrih i loših dečkiju zamijenjene...

PC World (01/2007)

Complete Guide To Windows Vista je udarna tema broja koja je dosta dobro obrađena s naglaskom na najznačajnije stvari. Od ove trojke PC World ima uvjerljivo najviše reklama. Između ostalih pišu o novom trendu Office Online alata te o zamjeni skupih antivirusnih programa njihovim besplatnim konkurentima (i o tome kako su neki koristili i C4 eksploziv za bezuspješno uklanjanje Nortonovih servisa :-) ), njihova preporuka je AVG i Avast (slažem se s njima). Njihove recenzije djeluju mi kao kataloški prikaz proizvoda (prosječno pola stranice teksta, veliki font).

Tekst o Visti započinju osvrtom na izgled (Dare I say it’s Mac-like? In fact, it is. Microsoft has always stolen from the best.), pa dalje pišu o pojačanoj sigurnosti, pretraživanju (Vista pretražuje datoteke, e-mail poruke, aplikacije i web stranice koje korisnik posjećuje; to će biti vrlo sporo ako ne odredite direktorije koji će se indeksirati), umrežavanju (vrlo kompleksno zbog gomile raznih uređaja koji se mogu spojiti i umrežiti), multimediji (neznatno naprednija u odnosu na XP)...

PC World ima Here's Now rubriku, koja je slična Hands on rubrici u PCW-u, ali čini mi se da je nešto bolja, unatoč manjem obimu.

Zaključak

Nisam pronašao nikakav ozbiljan razlog zbog kojeg bi se odlučio na redovno kupovanje navedenih časopisa, PC Magazine mi je najmanje zanimljiv, PCW i dalje ima zanimljive stvari na pratećim medijima, ali u broadband vremenu one gube aktualnost. Izgubljena aktualnost i dosta veća cijena (strani časopisi su uglavnom preko 100kn) neće navesti domaćeg čitatelja na redovnu kupnju, razlika u kvaliteti ipak nije dovoljno velika. Puno je isplatljivije pretplatiti se na stručne, specijalizirane tiskovine.

Bonus: Technology Review - AN MIT ENTERPRISE (12/2006)

I dok se spomenuti trojac uglavnom brzo prelista, Technology Review je tiskovina koja se čita i koja donosi malo trajnije teme. To baš i ne čudi jer osnovana je još 1899. godine i ima dugu tradiciju. Na prelistavanje me potakla naslovnica na kojoj je bio $100 laptop i naslov: Will This Laptop Save the World? Unatoč bombastičnom naslovu tema je vrlo dobro i realno obrađena. Možete ju pročitati i u online inačici časopisa (tri nastavka pod naslovom Philanthropy's New Prototype). Riječ urednika dobro je pogodila odnos online i papirnatih medija (In Praise of Print :Where traditional magazines are better than the web). Technology Review ne škrtari, većinu (sve?) papirnatih tekstova možete pronaći na njihovim stranicama pa nemate nikakvo opravdanje da ih ne posjetite...



Komentari

6. prosinca 2006. 23:54

Ah, dobra stara vremena...

7. prosinca 2006. 00:46

Oi Vuche,

sto se tice palica, imao sam cast isprobati iste na nekom tulumu sumnjivih moralnih vrijednosti :) Jedino sto mogu reci je da sam se zabavljao ko dijete ali ne sjecam se detalja :))))

Nego,

papirnato... Istina, kupovao sam gomilu casopisa (sve to zahvaljujuci Kezeleu) i u biti dosta informacija doznao upravo iz njih - danas je situacija totalno drugacija. Danas ih kupujem kao nesto sto lagano citam prilikom obavljanja velike nuzde - which means - mogu zivjeti bez njih.

Na strane IT casopise osobno nisam pretplacen - kompanija je pa na taj materijal masturbiram u WC-u :) No, daleko je to od kolicine i dubine informacija koje samoinicijativno izgooglam i iskopam raznim nacinima ... Mislim da bi se domaci novinari trebali vise potruditi u danasnje vrijeme...

7. prosinca 2006. 08:26

Ja sam potpuno prestao s čitanjem kojekakvih časopisa, pogotovo nakon što sam napunio RSS reader s hrpom feedova koje pratim - jedva uspjevam sve njih pročitati. Papirnate novine, u odnosu na Web imaju poprilično nedostataka - veliko kašnjenje u odnosu na ono što je aktualno na Webu, pogled samo iz 'jednog kuta' na ono o čemu se piše (onaj autorov), kad kupujete časopis plaćate sve članke u njemu a ne samo one za koje smatrate da su vrijedni plaćanja, često su članci napisani od autora koji znaju jako malo o tomi o kojoj pišu...

Ponekad pročitam nekakav časopis čisto da vidim na što danas liče, jer moram negdje (u nekakvoj čekaonici, autobusu i sl.) nešto čekati pa nemaš što drugo pametnijeg za raditi ili me ponekad zanima s čime ti autori danas dave prosjećnog hr kompjuterskog korisnika kojemu se može sve prodati. :)

9. prosinca 2006. 14:35

Jedina novina koja je nesto vrijedila bio je Dr. Dobbs Journal. Ali i on je sada prepun reklama. :(