Red po red novosti

aplikacijelinkoviprogramiranjerazvoj

Dennis Forbes se pita zašto se javlja mržnja prema XML-u? Ja ne koristim xml tamo gdje ne treba i nisam razvio nikakav animozitet prema njemu. Možda zbog razloga kojeg Dennis navodi na kraju: you don't have to use all XML technologies to use XML.

Joomla! je proglašena pobjednikom Open Source CMS Award-a (organizirao ga je Packt Publishing Ltd). Da li je Joomla! zaista bolja od Drupala ili Plonea, ili su za pobjedu ipak najzaslužniji brojniji navijači? Čini mi se da je od svih nominiranih Joomla! najjednostavnija za korištenje i to je presudilo.

Želio sam najaviti kako je za 1.1.2007. predviđena 1.0 inačica D programskog jezika i navesti link na The Computer Language Shootout Benchmarks na kojem isti jako dobro stoji. A onda me iznenadila stranica s rezultatima na kojoj je Ruby bio prvi. Rezultate je moguće prilagođavati modificirajući množitelje, a u tom slučaju su bili isključeni Full CPU Time i Memory Use. Iako je točna ona izreka onda da postoje laž, velika laž i benchmark, ipak usporedbe rezultata mogu dovesti do nekih valjanih zaključaka. Ako usporedimo C# Mono i Javu onda vidimo da je kod Jave veći problem potrošnja memorije nego brzina.

U Sunu je zavladao GPL virus, Ars Technica donosi: Sun to release OpenSolaris under the GPL?.

Put prema semantičkom webu tj. prema onome što neki zovu i Web 3.0.

Objavljena je 6.0 inačica db4o objektne baze za .NET i Javu. Najznačajnije što donosi, u odnosu na prethodne inačice, su performanse, performanse, performanse...