INFO bi, ne bi

događajidomaćeit

Ishlapjeli informatički sajam INFO je najprije otkazan, a zatim je stiglo novo priopćenje u kojem čitamo da će sajma ipak biti ali u izmijenjenoj koncepciji "s težištem na sudjelovanju srednjih i malih informatičkih tvrtki i multimedija". Nije to samo slučaj s INFO-om, i veliki svjetski informatički sajmovi su u dekadentnom stanju. Izgleda da su se organizatori sajma odlučili okrenuti malim izlagačima, kojima bi možda moglo imponirati da izlažu na sajmu, jer velikima to nije zanimljivo. Najvjerojatnije računaju da će puno malih izlagačkih prostora moći naplatiti isto kao i nekoliko velikih. Sve da im i uspije prodati neki značajniji broj prostora, mislim da je jedino što se može očekivati od takvog INFO sajma replika novogodišnjeg svaštarskog sajma na kojem se nude jeftine drangulije. Promjena koncepcije sajma, niti mjesec dana prije početka, može značiti samo očajnički pokušaj spašavanja....nečega?

Posljednje dvije godine nisam bio na sajmu, a par godina prije toga dolazio sam uglavnom zbog HULK-ovog štanda. Uprava Velesajma sponzorira taj nastup i ne naplaćuje prostor za štand. Prije par godina je bilo teško pronaći neki slobodni kutak za HULK, ali pretpostavljam da je sa svakom novom godinom to sve lakše i lakše...Kako to da nikome iz uprave nije zapela za oko ta mala udruga? Kako to da se nisu zapitali zašto je njihov štand u pravilu među posjećenijima na sajmu? Ima li nekoga u upravi tko bi se stvarno bavio koncepcijom i pratio trendove? Vremena kad su posjetitelji dolaziti da bi slinili nad praznim kučištima i računalima koje nisu smjeli dotaknuti su prošla. Posjetitelji će doći ako na sajmu mogu nešto naučiti, probati, vidjeti iz drugog kuta...

Umjesto masovnog i beskorisnog sajma bolje bi bilo da se sajam profilira i specijalizira. Izlagači mogu zaboraviti na nastup kojeg će odraditi sa staklenim vitrinama i slikama. Slike mogu izložiti na svojim web stranicama, a na štandu bi trebali omogućiti živi kontakt sa stručnjacima koji mogu odgovoriti na konkretna stručna pitanja, i uživo prezentirati rad svojeg proizvoda. Sajmovi su u dekadenciji, ali korisničke konferencije nisu, i tu je ključ za spas sajma. Ne treba težiti za tim da INFO bude nešto poput WinDays-a ili CUC-a, mogu se posuditi pojedini elementi (stručna predavanja), ali treba ih na efikasan način uklopiti u prezentaciju onoga što nude izlagači i ono što zanima posjetitelje. Izlagački prostor treba podijeliti po tematici, tako da znate što možete očekivati ako krenete u edukativni ili zabavni dio.

Svijest o potrebi za kvalitetnom informatičkom edukacijom sve je više prisutna i kod nas. Sve više poduzeća se njome bavi, ali malo je onih koji to rade kvalitetno. Edukativni dio sajma mogao bi poslužiti školama, fakultetima i veleučilištima da se predstave posjetiteljima, a u predavaonama bi njihovi najbolji predavači mogli pokazati svoje umijeće. Takva jedna prezentacija bila bi nepotpuna bez polaznika, studenata...za njih bi se rezervirala prezentacija gdje bi bilo koji polaznik ili student, koji to može uz pomoć indeksa ili diplome dokazati, u kratkom vremenu (recimo najviše 3 minute) iznio svoja iskustva i viđenje studija ili tečaja. Ta prezentacija bi trebala biti potpuno neformalna, ako netko hoće pričati kako cijelo vrijeme igra OGame na predavanjima u sklopu studija kojeg plaća nekoliko desetaka tisuća kuna, neka priča...i to je korisna informacija i nešto nam govori.

Tu po blogovima drvimo o tome kako financijaši ne žele financirati dobre ideje (o vrijednosti dobre ideje rečeno je post niže). Zašto ne organizirati niz predavanja za one koji žele financirati dobre ideje? Organizator bi raspisao natječaj, odabrao najbolje i najizglednije ideje koje bi njihovi autori prezentirali onima koji mogu financijama i organizacijskim sposobnostima oživjeti halucinaciju.

Sastavni dio sajma je i igraonica. Danas, kad su i igrača konzola i računalo prisutni u svakoj kući čar Infoplayboxa se gubi. Bilo bi bolje da se o igrama progovori na malo ozbiljniji način. Direktno ili posredno oko njih se vrti veliki novac. U nekim zemljama postoje studiji koji se bave igrama. A kod nas ih neki još uvijek zovu igricama. Treba ukinuti Infoplaybox i pokrenuti Infoplaybiz, Infoplaydevel, Infoplaysociocult...zašto taj play dio ne bi bio najjači dio sajma? Prezentacija CroTeam-a i njihovog načina rada bila bi posjećenija nego bilo koja od prošlih i suhoparnih CASE prezentacija.

Big Brother! Organizira se audicija za vođe timova koji opet ograniziraju audiciju za članove tima. Tijekom trajanja sajma timovi bi radili na zadanom projektu, a posjetitelji bi mogli vidjeti kako informatičari rade na nekom projektu, što se radi na sastanku, kako se programira, o čemu razgovaraju pod pauzom. Timovi bi trebali biti izolirani od posjetitelja (zvučno i vizualno) koji bi ih mogli gledati preko ekrana ili polariziranog stakla, slušati preko zvučnika, a imali bi i uvid u kod i dokumentaciju koju timovi produciraju...

Uz takav sadržaj zacijelo bi mnogi proveli cijele dane na sajmu, imali bi što vidjeti i kad bi se zadnji dan zatvorila vrata za njima već bi s nestrpljenjem isčekivali slijedeći sajam.

Problem je samo u tome što bi pripreme i organizacija takvog sajma trajale čitavu godinu. Ali očito je da ekipa, koja mijenja koncepciju mjesec dana prije početka sajma, nije spremna za takvo nešto...



Komentari

8. listopada 2006. 11:55

Vidiš, meni je INFO već godinama (najmanje 10) mjesto za socijalno druženje, odeš tamo prošećeš se među štandovima i pozdraviš stare priijatelje i poznanike

koja je stvarna funkcija tog sajma mi je totalno nepoznato, tj. što žele postići izlagači (osim onih koji su tamo radi image-a)

8. listopada 2006. 12:39

Pa već su i ti zbog image-a prestali zakupljivati štandove.

8. listopada 2006. 13:36

vuka za organizatora INFO-a! On je uvijek pun dobrih ideja (ali i nikakvih realizacija)! :p

8. listopada 2006. 18:11

Na žalost moram se složiti s tobom...samo haluciniram. :-(