Igranje i Linux, GNOME, Portland, .eu, bilo kuda virus svuda

blogoviitlinuxtehnologije

Promijenio sam adresu mojeg bloga o igranju pod Linuxom, bilo mi je malo bezveze da poddomena bude lgames, a da ga pišem na hrvatskom pa sam je promijenio u igre.wordpress.com. Postovi su preneseni, ali nisu komentari, isprika komentatorima. Dolje u lijevom stupcu imate naslove postova s tog bloga. Iskoristio sam rssindication 0.2 plugin. Spremajući kod iz Wordpress sučelja otkrio sam da bi on dodaje neke čudne znakove u onih par linija koda koje sam ubacio u sidebar. To sam otkrio tek direktnim uvidom u sidebar.php datoteku moje teme uz pomoć crnog editora (vim). Preporuka: bolje vam je direktno editirati te datoteke u pravom editoru nego koristiti web sučelje Wordpress-a.

Razmišljate o razvoju programa za GNOME platformu? Ili samo želite znati više o njoj? Kao početak predlažem vam uvid u odličan pregled GNOME platforme. Nekima se dopada velika mogućnost odabira grafičkog sučelja pod Linuxom, nekima to smeta. Ars Technica donosi najavu projekta Portland koji bi trebao omogućiti lakšu izradu aplikacija koje bi bez posebnih prilagodbi radile pod različitim okruženjima (GNOME, KDE).

Započeo je i stampedo za .eu domenama. Nama preostaje da trku gledamo sa strane.

Kaspersky Lab je objavio da su primili primjer jednog cross platform virusa koji može zaraziti Linux i Win32 izvršne datoteke. Nametnik je dobio ime Virus.Linux.Bi.a/ Virus.Win32.Bi.a. Virus je nastao kao dokaz da se može napisati takav virus, ali primjeri iz prošlosti nam pokazuju da poslije takvih dokaza ubrzo slijede i prave implementacije.

Širenje korisničke baze znači i veća opasnost od nametnika pod Linuxom. U najvećoj opasnosni su neiskusni korisnici, koji su i pod Windowsima pretrpjeli najveće žrtve. Linspire je, zahvaljujući svojoj praksi da sve programe vrti kao root, idealna meta za one koji žele kompromitirati Linux OS.