Blog.hr

Samo je jedan desktop (premalo)


Mogućnost koja me odmah oduševila pod X-ima, a Windowsi je još ni danas nemaju u osnovnoj instalaciji, je postojanje velikog broja radnih površina. Obično na računalu imam pokrenuto preko nekoliko aplikacija, od kojih neke imaju i više prozora, pa ubrzo na ekranu imam veliku zbrku.

S nekoliko radnih površina taj problem nestaje ili postaje potpuno beznačajan. Ja obično definiram 8 radnih stolova i po određenim pravilima razmjestim aplikacije po njima. Na prvom su xterm-ovi, na drugom neki razvojni alat, na trećem testiram to što razvijam, pa onda imam stol za e-mail i slične komunikacijske alatke, stol za preglednik, stol s kojega 'napadam' razne baze podataka, stol s kojeg se spajam na udaljena računala... Jako mi je važno da se uz pomoć tipkovnice mogu u svakom trenutku prebaciti na stol koji želim, kao i da mogu prebaciti aplikaciju na željeni stol. Kad jednom iskušate komociju koju vam omogućavaju ti radni stolovi, poslije ne znate kako ste živjeli bez njih. Jasno je da oni koji se uglavnom bave samo jednom aplikacijom nemaju potrebe za takvom funkcionalnošću.

Za Windowse se pojavilo preko nekoliko programa koji omogućuju tu funkcionalnost, ali još uvijek nisu dostigli potpunu funkcionalnost svojih uzora. Slijedi kratki osvrt na 3 najkompletnija, besplatna rješenja...

Virtual Desktop Manager

VDM možete pronaći na Microsoft PowerToys for WindowsXP stranicama. Instalacija je jednostavna, VDM se integrira u Windowse, aktivirate ga desnim klikom na taskabar i odabirom opcije Desktop Manager u izborniku Toolbars. Microsoft je odlučio da su 4 radna stola dovoljna pa ne možete odabrati niti manji niti veći broj. To je valjda napravljeno zbog preview-a koji je vrlo dobro napravljen, prikazuje se preko cijelog ekrana i podijeljen je na 4 dijela. Više ili manje stolova valjda bi narušilo vizualno savršenstvo. Svaki stol može imati svoju posebnu pozadinsku sliku, možete definirati tipkovničku kraticu koja će vas odmah prebaciti na željeni stol. Ako vam je preview malo prespor isključite animaciju. Prozore selite sa stola na stol tako da uključite opciju Shared desktop pa na odredišnom stolu vrtite Alt+Tab dok se ne pojavi prozor kojeg želite premjestiti. Ili na odredišnom stolu kliknite na program u taskbaru. U trayu možete aktivirati ikone koje predstavljaju stolove pa će vas klik na njih odvesti na željeni stol.

Dexpot

Dexpot je teška artiljerija među programima ove vrste, ima sve što vam treba, a i dosta toga što vam zacijelo neće trebati. Moguće je definirati do 20 radnih stolova, možete odabrati na kojem ćete se nalaziti prilikom pokretanja programa, ili odredite da to bude zadnji, aktivni radni stol. Dexpotu možete odrediti prioritet izvršavanja (standardne opcije iz TaskManagera). Ikone u trayu mogu biti različite: svi stolovi (klik na njih vodi vas na taj stol), samo trenutni stol, dvije ikone prethodni - slijedeći, bez ikona... Svaki stol može se zaštiti zaporkom, može se definirati zvuk za ulazak i odlazak sa stola, poseban zaštitnik ekrana, pozadinska slika, može se posebno podesiti prikaz pojedinih komponenti (ikone, taskbar, start button) za svaki stol, a moguće je i definirati da se pojedini programi automatski pokreću na pojedinom stolu. Svaki stol može imati svoju posebnu rezoluciju. Ta opcija možda ima smisla (npr. web dizajner na svakom stolu ima preglednik pod različitom rezolucijom), ali nije baš preporučljivo njezino intezivno korištenje.

Dexpot ima nekoliko pomoćnih komponenti: desktop manager (nepotreban ukoliko imate ikone stolova u trayu), desktop preview (grafički neatraktivan), slideshow (ako trebate automatski vrtjeti prikaz vaših stolova), desktop windows (prikaz aplikacija u trenutnom i na svim stolovima, izgubljeni prozori koji su nestali sa stolova), desktop rules (pravila za automatsko izvršavanje pojedinih radnjih ukoliko je ispunjen zadani uvjet).

Za skoro sve komponente i akcije moguće je definirati tipkovničku kraticu. Postavke programa su poprilično opširne što i ne čudi s obzirom na mogućnosti Dexpota.
Desni klik na naslovnu traku prozora otkriva Dexpot izbornik iz kojega je moguće premještati ili kopirati prozore te odrediti njihovu prozirnost (samo XP).

Dexpot je najsporiji i najzahtjevniji od ove trojke, prijelaz između stolova nije bio dovoljno brz...

Virtual Dimension 0.94

VD je jednostavan i brz program, pomalo spartanskog sučelja. Zbog toga sam u početku bio malo nepovjerljiv prema njemu, ali sam otkrio da on ima skoro sve što mi treba. Broj stolova je neograničen, ja sam ih za probu definirao preko stotinu i sve je radilo bez problema. Jedino su izbornici i preview prozor bili malo prenatrpani. Stolu možete odrediti ime, pozadinsku sliku, tipkovničku kraticu i boju pozadine. VD ima relativno mali broj tipkovničkih kratica, ali tu su sve koje su potrebne. Jedna od najkorisnijih je, ostali konkurenti ju nemaju, 'move window to some desk'. VD je moj izbor. Ne trebaju mi vizualni slatkiši i posebne pozadine (ionako se ne vide od programa), ni krasan preview prozor (znam gdje mi se što nalazi) ni ostale đinđe-minđe. Treba mi samo više radnih stolova, njihova brza izmjena i mogućnost jednostavnog slanja prozora na željeni stol. VD obavlja svoj posao najbolje od svih, osim...

Zajednički nedostaci

U samim Windowsima nije predviđeno više radnih stolova pa se ta funkcionalnost dobiva uz pomoć trikova (minimaliziranje prozora, njihovo sakrivanje i brisanje iz taskabara, promjena stola vraća prozore na njihova mjesta i sakriva prethodne...). Najčešći problem kod svih navedenih programa (a i kod ostalih, ovdje nespomenutih) su prozori koji obavljaju neki posao u pozadini ili su previše zauzeti nekim drugim poslom da bi se iscrtavali na ekranu. Nakon što oni dođu k sebi obično se pojave na svim radnim stolovima ili se pojave tamo gdje se ne bi trebali pojaviti. Najviše takvih problema meni izaziva Visual Studio. Problematični su i programi koji se sporije iscrtavaju nakon vraćanja iz minimaliziranog stanja.

Spreman za desktop

Ironično je kako 'apsolutni car desktopa' mora uz pomoć 3rd party rješenja nadomještati funkcionalnosti koje neki sustavi, nespremni za desktop, imaju još od prošlog milenija... ;-)