Blog.hr

Hitro otvaranje obrta


Hitro otvaranje poduzeća ili obrta sada je moguće i u Hrvatskoj. Pa...recimo da je to još uvijek u domeni znanstvene fantastike. Možda, jednog dana.

Želeći usporediti prijašnje s novonastalim stanjem, skinuo sam s hitrih stranica pozamašan pdf dokument (2.1MB) pod nazivom 'Otvaranje obrta'. Razočarao sam se kad sam vidio da je riječ o samo 11 stranica (u to se ubrajaju i naslovna i odjavna stranica bez ikakvog sadržaja). Pdf s tako malo teksta ne bi trebao biti tako 'težak', već tu se gubi hitrost jer za modemsko skidanje tog dokumenta treba dosta vremena. ;-)

Cijeli postupak se skoro i ne razlikuje od starog načina pa ne vidim što su to budući obrtnici dobili projektom Hitro. Umjesto elektroničkih obrazaca čije bi ispunjavanje bilo pojednostavljeno, još uvijek imamo papirne obrasce koji se mogu podignuti na šalterima Fine. Nadam se da ih je moguće popuniti na neki jednostavniji način od pogađanja kučica uz pomoć pisače mašine (prahistorijska naprava, dalji rođak današnjih programa za obradu teksta).

Nigdje u dokumentu se ne spominje kolika je cijena otvaranja obrta te koliko novaca trebate za svaki pojedini korak. Iako je ta svota znatno manja od one koja će vam trebati za otvaranje poduzeća, ipak bi budućim obrticima to bila jako korisna informacija. Pogotovo ako na nekom dokumentu treba biti odrađeni iznos u biljezima, a prvi kiosk na kojem ih možete kupiti udaljen je tri dana jahanja.

Ta priča s biljezima nikada mi nije bila jasna. Zašto ih ne možete kupiti na mjestima gdje ih trebate (npr. na policiji, na šalterima javne uprave...) već ih uvijek treba tražiti po okolnim kioscima?! Ima i mjesta gdje je prvi kiosk udaljen nekoliko kilometara.

Za ubrzanje postupka trebalo bi omogućiti jednostavnu uplatu potrebnih davanja, jednostavno elektroničko ispunjavanje potrebnih obrazaca uz kvalitetan sustav pomoći te eliminiranje nepotrebnih uvjerenja i preslika. Zašto mi treba preslika osobne iskaznice i uvjerenje o prijavi boravišta kad su ti podaci nadležnim osobama ionako već dostupni?! Zašto se podaci o stručnoj osposobljenosti ne bi automatski 'vukli' iz centralne baze zaposlenih? Ista stvar je i s uvjerenjima s općinskog i prekršajnog suda.

Trenutno ne vidim nikakve hitrosti u odnosu na staro stanje. Kad bi imali uvid u račun za usluge medija preko kojih je promoviran projekt Hitro, zacijelo bi imali opravdan argument da tražimo puno više nego što smo dobili.

Dosta nam je već tih silnih brda koja se tresu, a dobijamo samo miševe.