Blog.hr

Zapažanja


Postoje neki programi koji za svoju deinstalaciju, ponavljam deinstalaciju, traže instalacijski medij. Problem je u tome što, kad nešto želite deinstalirati, u većini slučajeva nemate taj CD. Nisam istraživao i nije mi jasno zašto bi trebao imati instalacijski CD ako nešto želim maknuti s računala?

Čitam recenziju nekog laptopa u kojoj recenzent piše da mu se računalo činilo dosta teže od specificirane težine. Zar pri ruci nije imao neku vagu pa da nam umjesto svojeg nagađanja ponudi konkretan podatak?

Ne znam koliko ljudi koristi laptop za gledanje filmova s DVD-a, ali nekim recenzentima je trajanje baterije kritično upravo zbog toga što ne mogu pogledati film do kraja.

U novom broju PC Chip-a je usporedni test knjigovodstvenih programa. Zanimljivo je da velika većina njih još uvijek koristi neke stare baze podataka (dbf, TopSpeed, MS Access). Testirani programi zacijelo ne daju referentnu sliku domaćeg tržišta, ali su dobar odraz stanja. Unatoč tome što se kod nas zakoni prečesto mijenjaju, većina knjigovođa živi u nekakvom inertnom stanju i nisu skloni promjenama. Zbog toga nemojte maštati da vam vaš novo dizajnirani knjigovodstveni paket, kojeg ste napravili uz pomoć najnovijih tehnologija, može garantirati uspjeh na tržištu.

Ovo pišem dok se na drugoj radnoj površini prži DVD s dodatnim Ubuntu paketima. Za prženje pod Linuxom obično koristim nekoliko prastarih skripti koje odlično rade svoj posao, ali ovaj put testiram Nautilus i njegovo sučelje za prženje. Mediji su isprženi kako treba, a cijela operacija je dovoljno intuitivna pa cijeli posao ne bi trebao predstavljati nikakvu poteškoću za prosječnog korisnika računala.

Nautilus ima zgodnu osobinu, ukoliko izaberete prikaz ikona, da u sličici koja predstavlja datoteku, prikaže nekoliko prvih redova i stupaca iz te datoteke pa možete imati brzi uvid u to što se u njoj nalazi (vidi sliku uz ovaj tekst).

Mit da Linux nije spreman za Desktop već je odavno u ropotarnici povijesti. Ubuntu i Gnome, na kojima se vrti odgovarajuća poslovna aplikacija, bili bi idealno rješenje za kancelarijske radnike. A još ne bi bilo problema s virusima i raznim drugim štetnim programima na čije čišćenje se troši velika količina vremena koje u konačnici znači vrlo konkretan izdatak za neko poduzeće.