Blog.hr

Postkonferencijski DVD s WinDays-a


Dobio sam postkonferencijski DVD s predavanjima i dodatnim video materijalima s WinDays-a. Kako nemam vremena za detaljno slušanje svega onoga što me zanima primjenio sam tehniku koja je nužna u ovom svijetu koja nas zatrpava informacijama: brzi pregled, isčitavanje (ovdje slušanje) i brza selekcija sadržaja. Metodu sam istrenirao na BBS konferencijama, pogotovo na Cavrljanja.hr-u koja je znala imati i preko 1000 poruka dnevno. Svaki sadržaj zahtjeva posebnu tehniku, a tajna je u njegovom prikazu. BlueWave je sadržaj prikazivao različitim bojama, a kako su bbseri poruke oblikovali u skladu s pravilima nije teško bilo podesiti da su citati jedva vidljivi pa sam čitao samo orginalni tekst.

Za spomenuti DVD s audio (tek su poneki snimljeni) zapisima predavanja za prečice prema određenim dijelovima predavanja mogu se koristi .ppt prezentacije. Poneki predavač je 'sfušao' naslove pojedinih stranica, ali većina je svoj posao obavila kako treba. Na brzinu sam preslušao nekoliko desetaka predavanja na kojima nisam bio, a koja su mi se činila zanimljivima.

Rafal Lukawiecki (Project Botticelli Ltd, 1. na top listi predavača), o trendovima u IT-u. Video snimka, loš zvuk kao i na većini tako snimljenih predavanja, samo pregledao .ppt i pokušao nešto čuti. Nekoliko premisa: web servisi kao spasitelji u nastojanju da se sve integrira skoro besplatno. Linux će rasti, glavni nedostatak mu je veliki TCO, što je prednost Microsofta. Linux on Desktop? Ne u slijedeće 3-4 godine. Pogotovo ne u malom poduzetništvu. Veliki eksperimentiraju s Linuxom. Linux će biti sve ranjiviji kako će njegova popularnost rasti.

Ova zadnja tvrdnja je djelomično točna, ali za ranjivost će više biti krivi nesavjesni i needucirani korisnici, a manje propusti u programima. Kad mi neki 'informatički stručnjak' tvrdi kako mu je prilikom instalacije 'Linux prebrisao HDD' najprije posumnjam u njegovu stručnost.

TCO - Microsoftov sveti gral. Suparnike je nekada pobjeđivao niskim cijenama ili ih je jednostavno kupio. S Linuxom se ne može mjeriti kad je u pitanju cijena pa su izmislili mit da je njihov TCO daleko manji.

Intrigantan podatak iznio je Ranko Zec (Implementacija ERP rješenja): softverske greške uzrokuju 59,5 milijardi $ troškova u ekonomiji SAD-a. 30% softverskih projekata se otkaže, 50% njih premaši budžet, 60% su neuspješni, a 90% njih prekorači rokove.

U Biz dijelu predavanja čitav jedan dan bio je posvećen upravljanju projektima. Zanimljiv je dio predavanja Stjepka Varge o toj temu u kojem od govori o konkretnim iskustvima iz života, a jedan od izvora za taj dio bila mu je i legendarna knjiga "Code Complete" Stevea McConnella. Knjiga je 1995. izašla i kod nas (prijevod: 'Kod iznutra') pa ukoliko u nekom antikvarijatu, kod uličnih trgovaca ili na Hreliću naletite na nju obavezno ju kupite. Ja sam ju kupio na rasprodaji i pretpostavljam da mi je to najbolje utrošenih 35 kn u životu.