Blog.hr

PRADO


Ukoliko smatrate da je ASP.NET okruženje ipak najbolje što vas može snaći ako razvijate web aplikacije, a 'osuđeni' ste na korištenje open source rješenja, onda i za vas ima lijeka. Prado je 'event-driven' okruženje za PHP5 koje je najvećim dijelom inspirirano ASP.NET-om. Prado nije samo jedan iz gomile nedovršenih klonova na open source sceni koji su svoju inspiraciju našli na Windows platformi. Riječ je o stabilnom i dobrom okruženju koje je dobro osmišljeno i nije samo mindless preslikač svojeg uzora.

Od prve inačice, koja je nastala i prijavljena na tada aktualni PHP natječaj, proteklo je samo 6 mjeseci i u tako kratkom vremenu autor i suradnici uspjeli su napraviti impresivan posao. Ako razvoj nastave ovim tempom moglo bi se dogoditi da ASP.NET tim počne tražiti inspiraciju i nove stvari za implementaciju u svojem vlastitom klonu. ;-)

Da li možemo očekivati da započne migracija programera s ASP.NET-a na Prado? Ne baš, jer Microsoft na svojoj strani ima jedan par velikih aduta, to su Visual Studio i Webmatrix. Prado nema takav IDE i oni koji bi željeli razvijati aplikacije uz pomoć njega osuđeni su na tekstualne editore i na detaljnije upoznavanje sa strukturom tog okruženja. Prosječan ASP.NET programer nije spreman na takve avanture. Inicijativa za IDE-om već je krenula, ali sumnjam da će se u dogledno vrijeme pojaviti neki upotrebljivi alat.

PHP programeri puno su izgledniji kandidati da postanu Prado korisnici. Samo što većina njih već ima svoja okruženja u kojima relativno brzo razvijaju aplikacije i pitanje je da li ih mogućnosti novog alata mogu motivirati na njegovo korištenje. Drugi, puno ozbiljniji problem je taj što se Prado sastoji od poprilično komponenti pa se prilikom stvaranja svake, pa i najmanje stranice, one svaki put učitavaju i prevode. PHP je interpreter pa učitavanje velikog broja datoteka, kao i hrpa komentara u njima, utječe na performanse. Rješenje bi bilo da se Prado enkodira s nekim od PHP enkodera i na taj način ubrza njegovo izvršavanje.

Prado je izdan pod BSD licencom, što će se zacijelo dopasti onima koji bi ga željeli iskoristiti u svojim komercijalnim produktima, a strahuju od svega što dolazi pod GPL licencom ili im ne odgovaraju njezini uvjeti.