Blog.hr

Obračun kod Hosting Korala


Neki web hosting provideri nude desetine raznih web aplikacija koje možete na jednostavan način, uz pomoć nekog web panela, instalirati na svojim stranicama. Na taj način rješavaju probleme onih kojima je nepremostiv problem raspakirati neki paket, pročitati INSTALL ili README datoteku i onda postupiti prema uputama. Među tu populaciju ubrojio bih i one koji su prelijeni da naprave spomenutu radnju.

Osnovni problem s takvim skupnim paketima je taj što se u njemu uglavnom ne nalaze najnovije inačice pojedinih aplikacija, a može se dogoditi da se u njemu nalaze i aplikacije s poznatim sigurnosnim propustima pa je sigurnost takvih web servera dosta upitna.

Drugi problem je što pojedini korisnici instaliraju sve živo i neživo pa na taj način opterete web server.

U svakom slučaju, ja izbjegavam udomljavanje web stranica, koje su pod mojim starateljstvom, kod takvih web hosting providera koji nude 1001 aplikaciju, a najčešće kao šlag dodaju još i beskonačni promet. :-)

Jasno mi je da u situaciji sveopće poplave hosting providera svi traže način da privuku korisnike, ali samo manji broj njih odabire teži put na kojem je važna kvaliteta usluge i usredotočenost na posao kojim se bave. Najlakše je dati 10$ mjesečno više hrpu aplikacija koje u konačnici skoro nitko neće koristiti.

Iako bih danas većini web providera, koji u svojoj ponudi imaju i takav aplikativni dio, dao negativnu ili vrlu lošu ocjenu, ipak je to put kojim će iznajmljivanje web-a (namjerno ne kažem web prostora) krenuti. Ovo što imamo danas nazvao bih prvim mačićima koji se u vodu bacaju. Web provideri ubuduće neće nuditi samo prostor već i gotove aplikacije modularnog tipa. Korisnik će odabrati ono što mu treba i u roku od nekoliko minuta, potrebnih za određivanje postavki i odabir izgleda, njegov “site” ili web aplikacija će biti na raspolaganju za korištenje. Ubuduće će vrlo malo korisnika tražiti izradu weba od samih temelja jer će im to biti neisplativo.

U početnom razdoblju šansu će dobiti i iskoristiti mali timovi i male firme, a kasnije, kad u igru uđu i veliki spori igrači, cijene će pasti, najvjerojatnije će neki od njih nuditi i besplatne servise. U tome će zacijelo prednjačiti Microsoft koji će ponuditi neko kvazi rješenje, inferiorno ostalim takmacima na tržištu, ali će ga MS marketinška mašina i hrpa developera dovesti u upotrebljivo stanje. Možda čak i u 2.0 inačici. ;-)