Blog.hr

Bajka o radnim mjestima


Jučer je na vijestima RTL-a bio prilog o piratstvu u Hrvatskoj. Rečeno je kako je postotak korištenja ilegalnih programa pao sam za 1% posto u odnosu na prošlu godinu (iznosi 58%). I opet je spomenuta nebuloza o tome kako bi pad tog postotka za x% značio otvaranje tisuće novih radnih mjesta. Kod procjene vrijednosti piratiziranih programa uvijek se namjerno zažmiri na neke činjenice. Velika većina piratiziranih programa se zapravo i ne koristi i oni ne predstavljaju direktnu štetu za proizvođača jer ti korisnici ionako ne bi kupili njihov program. A naši istraživači procijene broj tako piratiziranih programa i pomnože s cijenom programa. Velik dio korisnika koristi neke programe samo zbog koje kakvih razloga iako koriste samo 1-5% njihovih mogućnosti. Takvi također ne bi nisu potencijalni kupci, a računaju ih u statistiku. Broj piratiziranih programa koji se stvarno koriste za posao je manji od procjene. Dosta velik broj korisnika samo pogleda program, takvima bi bila dovoljna i trial ili demo inačica programa, ali mentalitet ih tjera da instaliraju baš piratsku inačicu jer smatraju da trial nije dovoljno dobar za njih.

Jakko me zanima uvid u studiju po kojoj smanjenje stope piratstva znači povećanje broja radnih mjesta. Kod nas se uglavnom piratiziraju Microsoft/Borland/Adobe/Corel programi te igre. Koliko naših informatičara sudjeluje u izradi tih programa i direktno osjeća štetu zbog njihovog piratiziranja? Ako poraste prodaja tih programa koji će se profil informatičara masovno početi zapošljavati? Da li će oni stvarati nove vrijednosti? Sumnjam, možda će biti koji trgovac više, možda se netko od njih sjeti da bi trebalo zaposliti nekoga tko bi bio u podršci za korisnike. Sumnjam (neka me netko razuvjeri, ako može) da bi smanjenje stope piratstva moglo imati takav magičan učinak na povećanje broja novih radnih mjesta.

RTL-ovci su najvjerojatnije bili inspirirani prošlotjednim objavljivanjem rezultata BSA/IDC istraživanja. Ako mislite da o tom istraživanju više toga možete pronaći na BSA stranici, zaboravite na to ;-). Na to istraživanje se osvrnuo i Meritor Media IT Newsletter za kojeg mi se čini da je malo posustao u kvaliteti (izgleda da Newsletteru nedostaje Rašeljka). Meritorovci navode nisku platežnu moć stanovništva kao jedan od glavnih razloga za visoku stopu piratstva. U današnje doba slobodnih/besplatnih operativnih sustava to i nije baš neki alibi. Ako nešto ne možeš platiti koristi ono što možeš ili ono što ne trebaš platiti. Zašto svi moraju koristiti Microsoft Office kad je tu besplatan OpenOffice, a ima i još besplatni office paketa čije su mogućnosti sasvim dovoljne za običnog korisnika?!

Kao ilustracija RTL-ovog priloga o piratstvu u jednom trenutku se trenutku vidio dio ekrana na kojem se snimao ili skidao FreeBSD kojemu u cijeloj toj priči nema mjesta. FreeBSD se sasvim sigurno ne piratizira jer njegovo presnimavanje nije nelegalno. :-)

Piratstvo je zapravo i velik neprijatelj open source programa, jer sve dok se mogu za par kuna kupiti ili presnimiti komercijalni programi, ljudi će manje razmišljati i tragati za alternativom. S obzirom na osnivače BSA nije čudno što se u svim tim pričama o smanjenju piratizma ne spominje open source. Nije jedino rješenje za nelegalne programe na vašem računalu njihova kupovina. Možete ih i zamijeniti besplatnim ili open source programima. Kad će se u nekom prilogu na TV-u spomenuti i ta činjenica?