Blog.hr

READY to ROCK the LAUNCH


Ove godine nisam imao vremena da svratim na Info (svi pričaju kako je sve jadniji i manji pa očito da nemam razloga za žaljenje), ni na Interliber (to mi je već malo više žao, ali), ali sam zato službeno prisustvovao lansiranju nove palete Microsoft razvojnih alata (SQL Server 2005, Visual Studio 2005 i BizTalk 2006), 8. 11. u Sheratonu (Zagreb, da ne bi mislili... ;-) ).

Jezik marketinga: 8 puta brže i bez linije koda

Uvodno predavanje bilo je obična marketinška pucnjava. Od cijele te priče i pokojeg benchmarka najviše su mi za uho zapele dvije stvari: spominjenje ubrzanja od 8 puta u odnosu na Microsoft SQL Server 2000 te papagajsko ponavljanje fraze 'bez linije koda'. Potpuno mi je jasno da najvjerojatnije postoji neki segment u novom SQL Serveru koji nekoliko puta brži od starog. Prije 5-6 godina neke stvari zacijelo nisu bile toliko bitne pa se nije radilo na njihovoj optimizaciji, ali da je cijeli program, u svim segmentima, brži 8 puta u odnosu na starog, to mogu provjerovati samo djeca u vrtiću.

Na svako spominjanje fraze 'bez linije koda' velikoj većini developera među slušateljima dizala se kosa na glavi. Osim onima koji kose nemaju. Istina je da novi Visual Studio donosi brojna poboljšanja, za mnoga od njih zaslužna je zajednica njegovih korisnika čiji se glas počeo sve više uvažavati u posljednje dvije-tri godine. Ali izrada bilo kakve složenije aplikacije nije moguća bez linije koda. I onda se slušateljstvu prezentira korisnik koji je svoje rješenje implementirao još dok je nova platforma bila u beti, a kojemu je trebalo 9 mjeseci za izradu aplikacije. I još je uslijedila napomena kako je to kratak rok za aplikaciju takvog obima. Hm...ako su ju napravili bez linije koda onda su potrošili i previše vremena. ;-)

Predstavljanje

Drugi dio bio je rezerviran za naše firme koje su s beta inačicom predstavljenih alata izveli svoje projekte. To je bilo puno zanimljivije. Bilo bi dobro kad bi češće bilo takvih okupljanja na kojima bi hrvatske firme predstavljale svoje projekte, ali ne s marketinškim namjerama već s jednog stručnog aspekta s osvrtom na tehnologije i metode. Takva predstavljanja bila bi zanimljiva i informatičarima koji traže posao, jer bi iz živog nastupa više doznali o svojim potencijalnim poslodavcima ili kolegama. Neki bi se možda zainteresirali za rad u firmi čiji su oglas za nove djelatnike nehajno odbacili, a drugi bi možda i odustali od javljanja za posao.

Konačno istinita brojka

Poslije ručka su developeri došli na svoje. Više-manje čule su se već poznate stvari, ali praktični primjeri su pokazali da su marketinški materijali s nekim brojkama možda i pogodili. Nove kontrole zaista omogućavaju brži razvoj aplikacija. U VS-u 2003 razvijao sam uglavnom web aplikacije. S novim VS-om sigurno bih utrošio manje vremena na razvoj, neke komponente ne bih morao raditi od početka. Zacijelo ne bi dostigao uštedu od 70% manje koda, spomenutu na predstavljanju, ali razlika bi bila značajna. A tko može uštedjeti toliko koda? Onaj koji potpuno slijedi Microsoft način rada, postojeće kontrole su mu dovoljne i ne traži ništa više od toga.

Izgleda da VS konačno producira ispravan html kod, ne pokušava biti pametniji od developera i ne mijenja kod prema svom nahođenju.

Week after

Ovih dana bio sam dosta zaposlen pa nisam stigao ovaj osvrt objaviti na vrijeme, odmah poslije predstavljanja, tako da su mi neke stvari isparile iz glave...

U međuvremenu sam počeo koristiti SQL Server 2005 Express i onaj njegov novi administracijski alat. Provjeravao sam funkcionalnost svoje aplikacije, koja je dosad radila s SQL Serverom 2000, i uglavnom nije bilo nikakvih problema. Da li je brže? Možda je, možda nije, nisam radio mjerenja, a odokativno nema nikakve razlike.

Njegov GUI administracijski alat druga je priča. Dostupna je beta inačica, možda konačni produkt neće biti takav, ali ta beta je dosta spora i troši dosta memorije. Po tome me podsjeća na Toad, koji je također napisan za .NET okruženje. Izgleda da .NET desktop aplikacije očekuje hodanje po trnju kakvo prelaze i Java desktop aplikacije. Možda trnje neće biti tako oštro (čitaj .NET ipak radi nešto brže), ali dosta će se developera napiknuti na njega.