Blog.hr

Grozne li knjige


Došla mi je pod ruke knjiga zagonetnog naziva 1337 hax or handbook. Nisam |-|@(|(3|2 niti mi je namjera da to postanem, ali ostala mi je buba u uhu da je netko nekada negdje spomenuo jednu od tih knjiga, pohvalio je, pa sam pomislio možda je to baš ova. 'Ajde da na koji tren i ja postanem h4x0r... :-)

Knjigu je napisao neki tapeworm, možda je on i neka faca, ali ja nisam čuo za njega. Očekivao sam ili parodiju ili možda neku površnu, ali zabavnu analizu h4x0r zajednice. Ništa od svega toga. U početku se autor kao nešto bavio h4x0r tematikom, ali knjiga se poslije razvodnila i svela na nemarne upute za Windows početnike uz dodatak nekoliko praktičnih šala koje možete primjeniti na računalu koje koristi netko drugi. Sve počinje s pokretanjem čudesne komande msconfig, strašna fora mu je postaviti volume control na mute, opisuje tipkovničke kratice, dobra fora mu je i postaviti volume control na najjače, te staviti screenshot desktopa kao pozadinu i onda maknuti sve ikone, taskbar i uživati u mukama onoga koji pokušava kliknuti na nešto na slici. Svašta još ima u nastavku, od preimenovanja računala, preko upoznavanja s najosnovnijim programima, spominje se i registry, windows script host, dijeljenje datoteka, wardriving, a osobita je pažnja posvećena poglavlju pod nazivom project: cubicle fun. Reverse-engineering je strašno jednostavna stvar, barem bi tako netko mogao zaključiti budući da mu je autor posvetio samo nekoliko rečenica.

Knjigu nisam čitao list po list već sam samo proletio po stranicama zadržavajući se na zanimljivim naslovima. Za koga je ova knjiga? Za one koji žele impresionirati računalne neznalice uz pomoć par jeftinih trikova i šamaranjem 'stručnim' terminima. Imate li na radnom mjestu računalo i puno slobodnog vremena? Uz pomoć ove knjige možete se uživjeti u ulogu h4x0r@, zadiviti kolegice kojima je glavna zanimacija lakiranje noktiju, čitanje ženskih časopisa ili planiranje optimalnog kretanja do tržnice i oko najbližih izloga. Možda čak, uz pomoć pokojeg trika, prevarite i vašeg sistem administratora. Možda vas neki od trikova navede da se otisnete prema višim sferama znanja. U svakom slučaju, proučavanje ove knjige može biti zanimljivije od besciljnog surfanja po porno stranicama koje obećavaju sve, a ne nude ništa.

Zapravo...knjiga i nije tako grozna ako se gleda iz perspektive ciljanog čitateljstva. Netko će se i nasmijati autorovom humoru. Ako ste se prepoznali u prijašnjem opisu i slučajno naletite na spomenutu knjigu zgrabite je objema rukama. Za ostale vrijedi preporuka zaobilaženja u širokom luku.