Blog.hr

PHP dan


'Ozbiljni' programeri, pogotovo oni koji rade enterprise aplikacije uz pomoć Jave, o PHP-u uglavnom govore s omalovažavanjem. Proizvod PHP programera za njih nisu web aplikacije već su to *fuj* skripte. Za njih je svetogrđe nešto napravljeno uz pomoć PHP-a nazvati aplikacijom. Njihov mozak po defaultu zanemaruje svakodnevne vijesti da je ta i ta stranica prebačena s Jave na PHP, da je za tu akciju trebalo 5 puta manje programera i 3 puta manje vremena, a bezobrazna se stranica sada učitava brže i radi bolje nego stara Java aplikacija. :-)

Da se razumijemo, ovo nije poziv na sveti rat. Ja inače nemam običaj favorizirati samo jednu tehnologiju jer nijedan jezik i nijedan alat nisu univerzalni i prikladni za sve namjene. PHP je svoj život započeo kao skup perl skripti koje su nazvane "Personal Home Page Tools". Kako su zahtjevi rasli tako je autor PHP-a, Rasmus Lerdorf, napustio perl, napisao C implementaciju i objavio izvorni kod. Andi Gutmans i Zeev Surkaski su 1997. ponovno napisali cijeli kod, udružili su se s Rasmusom da bi u ljeto 1998. izašao PHP 3.0 koji je bio prvi PHP nalik onome kakvog danas poznajemo. Andi i Zeev su se ponovno raspisali, krenuli od nule, napisali novu jezgru i nastao je PHP 4.0, a ispod haube je urlao Zend Engine. Bio je to svibanj, 2000. godine. Ove godine je došao PHP 5, Zend Engine 2.0 sa svim svojim poboljšanjima.

Zašto je PHP tako dobar za razvoj dinamičkih, web aplikacija? Zato jer je od samog početka rađen samo za razvoj web aplikacija. Nije nekakvo surogat rješenje napravljeno na silu. Kao ASP/VBScript kojeg je Microsoft sklepao od rezervnih dijelova koje je u tom trenu imao na raspolaganju. I nije kao nahoče zvano JSP nastalo zato jer Java nije bila prikladna za miješanje s html-om. PHP je odijelo po mjeri koje savršeno pristaje. Zajedno s drugim open source odjevnim predmetima stvorio je jedan uspješan eko sustav kojeg nazivaju LAMP - Linux, Apache, MySQL, PHP.

PHP razvija izraelska Zend kompanija koja uz njega razvija i cijeli niz komercijalnih produkata. PHP programeri širom svijeta malo su se uznemirili kada je Zend započeo suradnju sa Sun Microsystem-om u nastojanju da stvore standardne metode za pristup Java sustavima uz pomoć skriptnih jezika. Veliki su izgledi da će PHP zamijeniti JSP i tako na velika vrata kročiti u enterprise svijet.

PHP je jednostavan, brz i s cijelim nizom modula u standardnoj distribuciji. Želite li koristiti enkripciju, slati e-mail ili komprimirati html (gzip) koji šaljete posjetitelju? Koristite li ASP za sve te stvari morate kupiti dodatne module (neke od standardnih modula web provideri imaju već instalirane, ali njihov izbor je sirotinjski naspram onoga što nudi PHP). Količina kompletnih, slobodnih PHP aplikacija i skripti višestruko nadmašuje one dostupne za ASP. Pogledajte si samo HotScripts.com. Jedino je broj skripti uz koje je navedena cijena veći u ASP taboru.

Često prilikom preporuke ljudi govore da je ASP za one koji su upoznati s basic sintaksom, a PHP za one koji vole C sintaksu. To ne mora biti tako. Sintaksa je tu najmanji problem, prosječan programer će se brzo priučiti na PHP. Zbog te svoje jednostavnosti PHP plaća danak u lošem kodu priučenih programera i nakaradnim web stranicama složenim od puno različitih komponenti. Dobar PHP programer bi trebao poznavati html, http i srodne protokole, a kod nas često treba znati i SQL, css, JavaScript i ponešto Linux administracije. PHP je ozbiljan jezik za ozbiljne aplikacije. Ukoliko ga koristite na taj način.