Blog.hr

Slomljene vijesti


Dandarenje po programskim jezicima i alatima nastavljam sutra (nadam se), a sad samo set kratkih "breaknews" komentara. Mozilli se dogodio redizajn. Stranica sad ima više neki komercijalni štih, odlučili su se na fiksnu širinu. Pogled u kod otkriva da nema nijednog table taga što je putokaz našim webmajstorima koji nikako da se ostave tablica kad treba povući i najjednostavniji okvir. Ne može me nitko uvjeriti da je natjerivanje s tablicama jednostavnije i brže od jednog border: 1px solid mojaboja reda u css-u.

HT surferi su nasukani na 'mrežu HT partnera' jer je prekinut jedan od međunarodnih vodova. Navodno da ostali jahači elektorničkih valova nemaju tih problema. Pametni znaju čemu služi CIX.

ASF (Apache Software Foundation) je odbila Sender ID specifikaciju koja je trebala poslužiti kao jedno od oružja protiv neželjenih e-mail poruka. Uvjeti pod kojima je Microsoft objavio svoj patent zapreka su za bilo koji ASF projekt koji bi želio implementirati Sender ID, u suprotosti su se praksom otvorenih Internet standarda i nekompatibilni su s Apache licencom. Detaljnije priopćenje možete pročitati na njihovim stranicama.

Jedan član Webmajstori.Net foruma ukazao je na stajalište objavljeno u Vjesniku u kojem Alemko Gluhak govori o problemu velikog i malog slova. Kad sam već spomenuo novine...prelistao sam novi broj jednog našeg informatičkog časopisa u kojem nema ni slova o akciji Odlikaši. Sudeći po sadržaju novog broja, objavljenom na njihovim stranicama, ni njihovi kolege iz konkurentnog časopisa nisu našli za shodno da se osvrnu na tu akciju. No comment.

Mladi webmajstor, čija je stranica spomenuta u skoro svim časopisima koji pišu o Internetu, doživio je pravi debakl u Bugovoj Weboteci. Za iznimno niske ocjene posjetitelja najvjerojatnije su zaslužni njegovi kolege webmajstori kojima se on zamjerio zbog niza njegovih postupaka koje su oni ocijenili kao podle i nepoštene. Više o tome

Na mojem desktop računalu je više puta nadograđivani Mandrake (od 8.x do 10.0 inačice) prepustio svoje mjesto Slackware 10.0 distribuciji. Kod Slackwarea dosta stvari treba podesiti ručno, a neke do njih (npr. ISDN) zahtijevaju skidanje dodatnih programa s Interneta pa sam potrošio više vremena nego što sam očekivao. KDE nisam ni instalirao, Gnome sam probao i zasada odustao od njega, odviknuo sam se od WindowMaker-a pa sam se konačno skrasio na Fluxbox-u. Već sam napravio upgrade na najnoviju inačicu koja ima nove đinđe-minđe koje ionako ne koristim. Ali kad je bal nek je bal. Ja ne volim kad je desktop pun ikona ili mapa u kojima se nalaze svi dokumenti i programi koje njegov vlasnik koristi. Veliki prazan prostor, mali toolbar na dnu ekrana, izbornik na desnoj tipki miša, to je sve što mi treba od upravitelja prozorima. E, i mnoštvo (u mojem slučaju 8) virtualnih stolova po kojima su raspoređene aplikacije. Fluxbox ima i mogućnost korištenja tabova, nešto slično kao u browserima, ali za otvorene aplikacije.

Kad već spominjem tabove...u svojem suludom pohodu na patente izgleda da je Microsoft licencirao i korištenje tabova u browserima. Svi smo svjedoci da ih je on posljednji počeo koristiti.