Blog.hr

Dan slobodnih programa


Danas se prvi put obilježava Software Freedom Day. Cilj ovog dana je da se svijet upozna s vrlinama slobodnih programa s otvorenim izvornim kodom (Free and Open Source Software - FOSS) i potakne na širenje upotrebe takvih programa.

FOSS se nepravedno podcijenjuje, a to najčešće rade oni koji takve programe uopće ne koriste. Budući da je kod nas duboko ukorijenjena navika korištenja piratskih programa većina ljudi se i ne trudi koristiti FOSS. Ja nisam jedan od onih koji će bezuvjetno zagovarati korištenje FOSS-a i tvrditi da su to programi bez mana nasuprot 'komercijalnom smeću'. 90% svega je smeće. To se odnosi i na komercijalne programe i na FOSS i na puno stvari u životu.

Većina običnih korisnika računala za jednostavne radnje koristi programe koji su teška artiljerija i 95% njihovih mogućnosti nikada ne iskorištava. Treba li im Photoshop za običnu promjenu veličine slike? Ili Microsoft Office Professional za dva-tri jednostavna dopisa u kojem koriste samo dva fonta različitih veličina i masna slova? Ima besplatnih antivirusa koji svoj posao obavljaju jednako dobro kao i komercijalni programi. Ali 'veliki majstori' niti ne pomišljaju da koriste program ako on dolazi bez cracka. O moralnosti korištenje takvih programa oni niti ne razmišljaju.

Sva sreća da kod nas nije kao u Poljskoj gdje zakon omogućava provjeru legalnosti programa na svim, pa i kućnim računalima, bez ikakvog posebnog naloga. Sjećam se karikature iz poljskih novina gdje inspekcija kuca na vrata velike zgrade, a stanari bacaju sva računala kroz prozor. :-)

I zato potražite alternativu crackiranim programima koje imate na svojem diskovlju. Nije teško, ove dvije adrese mogu Vam pomoći u tom prvom koraku: GNU Win II, TheOpenCD.