Blog.hr

Filmovi koje bih volio gledati i zašto mi Matrix nije cool


Tek s razvitkom 3D animacije i strahovitog napretka u industriji filmskih trikova, SF filmovi su počeli izgledati onako kako smo ih zamišljali. Dosta je klasičnih djela SF literature prebačeno na filmsku vrpcu (taj izraz će uskoro zastarjeti ;-) ), ali rijetko su filmovi opravdali očekivanja čitatelja.

Jedna od najboljih SF filmova koji je rađen prema literarnom predlošku je Blade Runner. Ali on nije slijepo slijedio predložak već je Ridley napravio jedno novo autorsko djelo.

Iako filmaši izmasakriraju orginalna djela ipak ima knjiga koje bih volio vidjeti kao film ili seriju.

To je u prvom redu Farmerova serija knjiga koja je započela naslovom "Idite svojim rasutim tijelima" ("To Your Scattered Bodies Go (1971)"). Na obalama jedne velike rijeke oživjeli su svi ljudi koji su ikada živjeli na Zemlji. Iz prologa te knjige braća Wachowski su posudila scenu za Matrix (gomila golih obrijanih tijela koja vise u velikom zatvorenom prostoru). Upravo ta gomila posuđivanja iz SF literature razlog su zašto ja nisam bio oduševljen Matrixom kao ostali. Za mene je on bio veliki Déja Vu. Slagalica složena iz začudnih komadića koji su poispadali iz ostavštine svjetskog SF-a.

Fantastična "Anubisova vrata" Tima Powersa sa svojim nevjerojatnim obratima su moj drugi kandidat.

"Kapija" ("Gateway") Frederika Pohla je treća na listi.

Snima se "Vodič...", ali nekako sumnjam u rezultat budući da je u Disney produkciji.