Blog.hr

Windows XP Starter Edition


Microsoft je odlučio jeftinijm operativnim sustavom konkurirati piratima i prodoru Linuxa na Azijskom tržištu. Zato je pripremio novi 'Windows XP Starter Edition' sa smanjenim mogućnostima jer bi prodaja običnog XP sustava po nižim cijenama zacijelo izazvala buru prosvjeda u zapadnim zemljama.

Iz XP SE-a je izbačena većina mrežnih funkcija (nije moguće dijeljenje datoteka, printera), svi korisnici računala dijele jedan desktop, a moguć je istovremeni rad samo 3 aplikacije.

Takva osakaćena inačica XP-a teško da će zadovoljiti korisnike. A možda je taktika Microsofta slična taktici nekih naših trgovaca koji na računalo instaliraju Linux. Oni znaju da će ionako 99% korisnika zamijeniti isporučeni operativni sustav piratskom inačicom XP-a. Microsoftu je piratstvo pomoglo u ostvarivanju tržišnog monopola. Da li ste se ikada zapitali zašto njihovi proizvodi nikada nisu imali nikakvu zaštitu od kopiranja? Imaju u Redmondu razumijevanja i za one pirate koji neznaju skidati zaštitu. ;-)

I čemu onda XP SE? Microsoft će pronaći način da natjera većinu trgovaca da uz nova računala isporučuju XP SE koji će za njih biti osjetno jeftiniji nego XP Home. Većina korisnika će SE kasnije zamijeniti jačom i starijom braćom. Microsoft će biti zadovoljan jer će zarađivati na korisnicima koji mu dosad nisu donosili nikakav prihod. A zacijelo računa i na to da će broj novoisporučenih računala na kojima je instaliran SE smanjiti broj onih na kojima je instaliran Linux.

Takav operativni sustav mogao bi biti zanimljiv proizvođačima kiosk računala ili onima koji prodaju POS kase jer oni ionako cijelo vrijeme vrte jednu aplikaciju. Ali Microsoft zacijelo nije ciljao to tržište.