Blog.hr

Rat browser blogova


Neki kažu da se poraženi iz rata preglednika opet vraća i da je prvo ime Firefoxa (Phoenix) označilo rađanje iz pepela. Broj korisnika IE-a je u zadnjih par mjeseci počeo ozbiljno padati i u Microsoftu je zasvijetlila žaruljica za uzbunu. Novi SP2 za XP trebao bi povećati sigurnost i donijeti nova poboljšanja, ali prva iskustva pokazuju da SP2 za sada uzrokuje više problema nego što poboljšava stvari.

Jedan od poteza koje je Microsoft poduzeo u svrhu poboljšanja IE-a je i pokretanje IEBlog-a (podnaslov: the Microsoft Internet Explorer Weblog) s ciljem omogućavanja bolje povezanost korisnika i IE razvojnog tima čiji će članovi na tom mjestu iznositi informacije o razvoju, svoja mišljenja te savjete i trikove. Prva pozdravna poruka objavljena je 21. srpnja kao i poruka (I Love This Browser!) koja je izazvala najviše komentara, uglavnom korisnika Firefoxa koji su uglavnom pljuvali po IE-u i hvalili svoj preglednik. Nisam čitao pažljivo sve komentare, ali čini mi se da nitko od članova IE tima nije odgovarao na te poruke. Jedan korisnik Opere se potužio da ne može poslati komentar iz svojeg browsera jer ne vidi sva polja od forme.

Izgleda da je hvaljenje IE-a u opisu radnog mjesta IE tima (I Love This Browser!), a pri glofirikaciji svojeg posla upotrebljavaju izlizane fraze (spominjanje krvi i znoja). Jedan od normalnijih članova tima je Dave Massy koji već otprije ima svoj blog.

Open source developeri su puno skloniji komuniciranju sa zajednicom što nije ni čudno jer je zahvaljujući novim, elektroničkim oblicima komuniciranja open source i doživio veliki uzlet i procvat. Kod većine projekata je uobičajeno da se članovi tima nikada nisu ni vidjeli uživo i komuniciraju samo preko e-maila, news-a, maillist-a, blogova. Broj blogova koji se bave Mozillom je velik pa je za njihovo praćenje najprikladnija stranica koja donosi sažetak najsvježijih blogova poput Blogupdates stranice. Među hrpom blogova uvijek se nađe korisnih savjeta i prikaza najnovijih dodataka, a korisničke liste želja sigurno neće biti ignorirane od strane developera. Izdvajam prikaz i link na izvrsni "cross-browser rich text editor" Kupu, a svi oni kojima u Firefoxu nedostaje Google PageRank mogu odahnuti.

Razlika između IEBlog-a i Mozilla blogova jedan je od najboljih prikaza razlike između komercijalnog i open source svijeta.