Blog.hr

Patenti


Bug donosi dvije zanimljive vijesti. Prva govori o namjeri Microsofta da ove godine preda molbu za 3000 novih patenata iz Microsofta. Problematično je to što Microsoft očito namjerava patentirati neka rješenja koja su tako jednostavna i banalna da se sama po sebi nameću kad se krene u rješavanje nekog problema. Američki patentni ured nektritički dijeli patente pa je tako Microsoftu odobrio patent koji opisuje "organizaciju i prikazivanje fotografija po kriteriju vremena kada su snimljene". Microsoft sada može tužiti svaku firmu koja je napravila program u kojem se fotografije mogu prikazati sortirane po datumu. Tužbe neće biti ako ta firma plati odgovarajuću naknadu Microsoftu. Eto na što je mislio Steve Ballmer kad je rekao ima puno potencijala za profit i daljni rast Microsofta.

Open source zajednica već duže vrijeme pokušava ukazati na opasnosti koje bi mogao donijeti novi zakon o patentima ukoliko ga Europska unija prihvati. O tome govori druga vijest na Bugu. Njemački zeleni tvrde da bi to mogao biti kraj open sourcea.
Ali nisu u opasnosti samo open source projekti već velika većina informatičke industrije koja proizvodi programe. Microsoft će zacijelo patentirati hrpu trivijalnih rješenja koje možemo naći u svakoj običnoj aplikaciji. Kako će hrvatski programeri poslovnih aplikacija objasniti svojim korisnicima da moraju nadoplatiti određenu cifru za Microsoft harač jer u svojim programima imaju IRE i URE sortirane po datumima? Da ne govorimo o tome kako koriste i napredne tehnologije poput običnih izbornika, polja za unos, combo i list boxova, a u većini slučajeva naziv se nalazi ispred ili iznad polja za unos. Pretpostavljam da će većina programera iz svojih aplikacija izbaciti tooltipove jer će harač za taj dio svemirske tehnologije zacijelo biti poprilično velik.

I zato se vi, komercijalni programeri, nemojte ponašati kao onaj koji je šutio kad su došli po Židove. Možda će vam se dopasti to što će svoj desant na patente Microsoft prikazati kao rat protiv open source programa, koje mnogi od vas ne vole ili doživljavaju kao napad na vašu egzistenciju. Ali vi ste slijedeći na redu...