Blog.hr

Vidi top 100


Vidijev Web Top 100 natječaj je jedan od dva najpoznatija natječaja na kojem se biraju najbolje hrvatske web stranice. Drugi je HR Top 25 Web časopisa Bug koji je u aktualnom natječaju smanjio broj nagrađenih s prijašnjih 50 na 25. Ispravno su zaključili da nema dovoljno kvalitetnih stranica na .hr prostorima. :-)

Vidijev natječaj ima kao najveću težinu. Nagrade se dodjeljuju na visokom nivou u skupom hotelu uz pokroviteljstvo predsjednika vlade koji dodjeljuje i svoju nagradu. Barem je tako bilo dosad. Ove godine je natječaj nešto okasnio, ali na stranicama natječaja nije bilo nikakvog objašnjenja. Ja sam pomislio kako Sanader nema vremena za neki tamo "web natječaj" i da je to razlog odgode, ali na forumu stranica Webmajstori.Net pojavio se glavni i odgovorni urednik časopisa Vidi, Davor Maričić, i u svojoj prvoj poruci objasnio o čemu se zapravo radi. Cijeli thread je započeo još u ožujku mjesecu i može se lijepo vidjeti kako je dio struke popratio dosadašnji tijek natječaja i što najviše zamjeraju organizatorima.

Loša organizacija je zacijelo najopravdanija kritika što je očito svakom koji pogleda stranice natječaja. Može se Davor opravdavati velikom količinom posla i prezauzetošću ljudi, ali me ne može uvjeriti da nisu imali vremena staviti pokoju obavijest o tijeku natječaja. Ta šlampavost pokazuje koliko cijene prijavljene kandidate i besplatnu reklamu koju oni moraju staviti na svoje stranice u vidu Vidijevog bannera. Očito da je najvažniji trenutak dodjele, premijer i prostor u medijima kojeg će dodjela zauzeti. Web stranice su u ovoj priči u sporednoj ulozi.

Od svih tih natječaja, meni je osobno bio najbolji onaj u časopisu PC Chip (broj 103, prosinac 2003.), koji je dao izvrstan presjek najboljeg i najgoreg na .hr web sceni u protekloj godini.

-- Na www.vidilab.com stranicama pojavila se službena vijest o tome da će se dodjela nagrada održati 15. 10. u Zagrebu.