Blog.hr

Kratki rezovi: Retro gaming


Ako zanemarimo sve realističniju grafiku i zvuk, najnovije igre ne donose ništa novo. Uglavnom razrađuju već prožvakane ideje. Neke igre, poput simulacija letenja, imaju prostora za napredak, ali to su specifične vrste igara koje nude više od igre i najbolje od njih imaju veliku zajednicu igrača i gomilu dodataka. Hm...sad imam provalu ideja u glavi o stvarima koje neku igru čine uspješnom i kako bi se zajednice igrača mogle iskoristiti, ali u naslovu stoji da pišem o retro gamingu pa ću nastaviti o toj temi.

Vani je retro gaming sve više IN, samo što se oni pale na stare konzole koje su kod nas skoro nepoznate. Atari 2600, NES, SNES, GBA...većina naših igrača ih je upoznala samo preko emulatora. Ono na što smo se mi palili i što smo prvo upoznali su bile arkadne mašine na žetone ili kovanice. Sjećam se kako smo kao klinci igrali Phoenix u zadimljenoj kuglani gdje su pičili narodnjaci. Trebalo se kroz gomilu pijanaca i ushićenih plesača probiti do automata koji je bio smješten uz vrata od WC-a. Luna park s gomilom automata nije bio zanimljiv kao te zadimljene prčvarnice.

MAME emulator je omogućio da se ponovno zaigraju neki od tih starih hitova ali nekako mi nije legao. ZSNES mi se već više dopao. Emulira Super Nintendo kojeg uživo nisam nikada vidio, ali igre su jako dobre kvalitete i za razliku od ostalih sličnih emulatora nema nikakve gnjavaže s podešavanjima za svaku pojedinu igru, učitaš igru i igraš. ZSNES ja kao stvoren za vašeg klinca ili klincezu, instalirajte mu ga na starije računalo, potražite i skinite nekoliko desetina igara i nasljednici više neće imati teritorijalnih pretenzija prema tipkovnici i mišu vašeg računala. :-)

DOSBox je idealan za one koji žele igrati stare dos igre. Postoje inačice za Mac OS X, Linux i Windowse. Nakon instalacije DOSBox-a ne trebate MS-DOS već samo napravite direktorij koji će glumiti hard disk i u njega potrpajte ono što vam treba. Poslije ga montirate (mount) i zabava može početi. Na raspolaganju vam je 637Kb osnovne memorije pa će bez problema raditi i one igre kod kojih smo nekada doktorirali DOS da bi navukli još pokoji slobodni Kb. Kod nekih smo potrošili više vremena na podešavanje nego na samo igranje. :-) Pod DOSBox-om će vaše stare igre raditi bolje nego pod najnovijom inačicom OS-a iz Redmonda. Ako ste izgubili svoje stare DOS igre potražite ih na Underdogs-u.

Fliperi su bili još jedan razlog zbog kojega su klinci hodočastili u zadimljene prčvarnice. Fliperi na računalima nikada nisu uspjeli dočarati feeling prave stvari. Divili smo se Tristanu, pokušali su nam podvaliti snove (Pinball Dreams), ali nisu uspjeli. Ili ipak jesu? Visual Pinball je za flipere ono što je MAME za automate. Neke ploče su stvarno nestvarno dobre. Zvukovi, muzika, osvjetljenje...lupite full screen, zamračite sobu, nabavite pivo, pozovite frendove i zabava može početi.

Standardna napomena: ne odgovaram za vaše izgubljeno vrijeme. ;-)