Blog.hr

Kako je Linus ukrao Linux?


Danas sam prvi put kupio Dnevnik, poslovni dnevni list, da skratim vrijeme do početka poslovnog sastanka. Novine sam započeo čitat, kao i svi normalni čitači novina, odostraga. Kad eto, na stranici broj 40, ilustracije Linusa kao Supermana koji umjesto slova S ima Tuxa. I naslov "Linus Torvalds nije pravi otac Linuxa". Očekivao sam neki satirični članak s osvrtom na vijest koja se povlačila Internetom ovih dana. Sve očekujući kada će biti spomenuti Djed Mraz i Zubić Vila koji su pravi roditelji Linuxa, došao sam i do kraja članka u kojem je autor potpuno ozbiljno shvatio i prenio studiju firme Alexis de Tocqueville Institution u kojoj se tvrdi da je Linus skoro pa prepisao Minix.
Čak su i poslovično oštri Microsoft navijači iz navijačke skupine Bug ismijali spomenutu studiju. Očekivao sam neko nepoznato novinarsko ime koje inače prati cijene blitve na gradskim tržnicama ali dočekalo me iznenađenje. Autor članka je Boris Ličina iz PC Chipa. Tak, taman ja pohvalim ekipu a oni zabiju autogol.

Pa mislio sam da svi novinari znaju kako je nastao Linux i da su svi pročitali onaj poznati thread u kojem Linus i Tanenbaum raspravljaju i iz kojega se lijepo vidi da se Linux i Minix razlikuju od samog početka. Minix se bazira na mikrokernelu dok je Linux kernel monolitni. Tanenbaum je tvrdio da je monolitni kernel zastarjela ideja i velika greška te da je Linus njegov student da sigurno ne bi dobio dobru ocjenu.
Zašto je Tanenbaumu trebalo tri godine da napravi Minix, a Linus je uspio napraviti svoj os u puno krećem vremenu jasno je iz rečenice gdje Tanenbaum kaže kako je on Minix programirao kada mu je bilo dosadno pisati knjige a CNN nije prenosio nikakav rat.

Molim Borju da se o cijeloj priči malo detaljnije informira da mu se ne bi više događalo da zakuca 'fudbal u vlastitu mrežu'.

O Kenu Brownu, predsjedniku Alexis de Tocqueville Institution, i sam Tanenbaum ima nešto za reći. Andy Tanenbaum je rekao Kenu da je, koliko on zna, Linus sam napisao cijeli kernel i Andy misli da Ken Brown svima nama duguje ispriku.

Ako netko kupi sutrašnji broj Dnevnika neka mi kaže da li je Boris nastavio priču s novim likovima: Djedom Mrazom i Zubić Vilom. ;-)